Forsiden
Jeg vil være gravid
Graviditet
Fødsel

Baby
Brugsanvisningen
Din nyfødte baby
Dit barns hjerne
Spædbørn og søvn
Gode køb til baby
For tidlig fødte
Babybrevkassen

Amning
Mor
Tumlinger
Barn nr. 2
Barn nr. 3
Storfamilier
Tvillinger
Adoption
   

 

Opskrifter/ernæring
Navne til baby
Morsbaby

 

 

       
      
 

Baby

Nærhed trøster.

Vi forældre skal have selvtillid                  

Få din baby tryg og rolig/ start med en fast rutine

Hvad er det baby fortæller mig?

Hvem er din baby?   

Baby-type-testen

Babygråd

Så fik du endelig din dejlige baby , var fødslen slem? Nu begynder alt det sjove, alt det du har glædet dig til. Det er hårdt og det er dejligt.

Selv for en garvet femte-gangs mor kan det indimellem være svært at tolke babys signaler. Vi vil simpelthen stå på hovedet for vores lille baby, men indimellem er det som om at lige meget hvad vi gør er baby bare utilfreds.

Her på morsbaby.net  vil vi gøre alt hvad vi kan for at lære dig at forstå din babys sprog.

Det handler meget om respekt. Husk altid på at din lille baby er en lille person og ikke bare "babyen". I alt hvad du fortager dig med ham, fortjener han respekt.

Ingen forskere ved med sikkerhed hvor meget baby forstår, men en ting er helt sikkert,  de forstår meget mere end vi tror. Videnskabelige undersøgelser bekræfter at babyer er meget følsomme overfor lyde og lugte. De kan fortælle os, at de oplever en forskel/reagere forskelligt alt efter hvilken stemme/lyde de hører. Det samme gør sig gældende med lugte. Deres hukommelse begynder allerede at udvikle sig inden for de første uger.

Det er utrolig vigtigt, at du lige fra babys første dag, snakker med ham. Selvom baby naturligvis ikke svarer med ord vil du snart opleve at du rent faktisk kan have en dialog, en rigtig tovejs kommunikation med din baby. Han vil svare igen med små lyde og med fagter. -At snakke med baby er en rigtig god måde at vise respekt. Hvis du syntes det er svært at finde på noget at sige, kan du bare fortælle ham, hvad du foretager dig. F.eks. " så min lille skat, nu flytter jeg dig lige over på puslebordet, nu tager jeg dine bukser af.....o.s.v.

Det er også respektfuldt at finde ud af hvad din baby kan lide og hvad han ikke kan lide. F.eks. "nu vasker jeg din numse med vand, jeg ved godt du ikke kan lide det, så jeg skynder mig....".

Det kan for nogle mødre virker lidt kunstigt eller mærkeligt ,at snakke sådan til en lille baby, men det er et vane-spørgsmål, snart vil det blive helt naturligt for dig. Det er vigtigt at du acceptere din baby som den er og ikke sammenligner med alle de andre babyer i mødregruppen. Din baby har ret til at være sin egen og til at reagere helt på hendes egen personlige måde overfor omverden. - Og jo tidligere du begynder at snakke med din baby, jo hurtigere vil du finde ud af hvem han er.

Der er ingen tvivl om at alle forældre ønsker at deres børn skal vokse op og blive selvstændige harmoniske mennesker, som vil være respekteret og beundret. Det er dit ansvar som mor (eller far), at ligge grobunden til dette, det er nemlig ikke noget du først kan begynde at lære dem når de er blevet konfirmeret. Husk også på at det at være forældre er en livslang proces, hvor du og din mand er rollemodeller.
Hvis du giver din baby respekt og lytter til ham, vil han vokse op og blive en person som lytter til og respekterer andre mennesker.

Nærhed trøster.

Berøring, at blive holdt  og menneskelig kontakt udgør livets sammenhæng og lærer børn alt, hvad de har behov for at vide om accept, intimitet og tillid. Mens nogle kulturer begrænser berøring og tid, hvor barnet bliver holdt, er andre utrætteligt givende under hele på-arm-fasen.

Nyfødte menneskebørn er i en tilstand af total afhængighed. Ni måneders svangerskab er slet ikke nok til at forberede dem til livet uden for livmoderen. En palæontolog ved navn R.D. Martin fra Amerika fandt ud af, at menneskebørn rent faktisk har brug for et svangerskab af enogtyve måneders varighed: ni måneder inde i livmoderen og yderligere tolv måneder uden for livmoderen. Og det er netop hvad mange kulturer giver deres børn, i og med, at babyen er i stadig kropskontakt med sin mor eller andre omsorgspersoner i det første leveår eller længere.

Når vi først har anerkendt det nyfødte menneskebarns behov for en periode med intensiv pleje, begynder vi også at få forståelse for at det hele tiden vil beroliges. Det opnår tryghed ved at sutte, ved at fylde maven og ved at tømme blære og tarm. Det opnår tryghed ved langsomt at blive indført i verden uden selv at skulle gøre noget, sikkert placeret på en arm eller en hofte hos et andet menneske. Det opnår tryghed ved synsindtryk og lyde omkring sig og ved lugten og smagen af de første måltider. Men først og fremmest opnår menneskebarnet tryghed ved at bruge sin primære sans: berøring.

Både abebørn og menneskebørn stræber efter oplevelser, der minder om tiden i livmoderen. At imødekomme babyens trang til trøst ved at kramme, vugge, berolige eller gennem andre former for kommunikation skal ikke nødvendigvis tolkes som at "give efter". Alle former for trøst er godt for barnet, fysisk såvel som følelsesmæssigt: de udvikler for eksempel dets kropsbevidsthed og omgængelighed.

Dalai Lama siger, at berøring er afgørende for hjernens udvikling hos babyen. Han siger; " Tilknytning er meget vigtig...rent fysisk, det er enkelt; Babyer modtager kropsberøring fra deres mødre. Fysisk berøring er meget vigtig for en sund udvikling, herunder også hjernecellernes udvikling de første uger. Det har intet med religion at gøre. Det er simpelthen sådan, at vores fysiske beskaffenhed som mennesker kræver berøring, for at vi kan udvikle os fuldt og helt.".

En amerikansk tilknytningsforsker Mary Ainsworth opdagede at Ganda -babyer fra Østafrika, som blev båret hele dagen, og som aldrig sov alene om natten, var mere fremmelige end deres amerikanske jævnaldrende med hensyn til at stå, kravle og gå. Denne forskning førte til visse praktiske konklusioner:

Det er bedre for en baby at blive holdt meget, at blive taget op, når han græder, at få det, han ønsker, når han ønsker det, og at have rig lejlighed til og frihed til at udveksle med andre end at tilbringe perioder alene i sin vugge borte fra andre mennesker, hvor hans signaler ikke opfattes og derfor ikke kan få opfattelsen af kontrol og uforudsigelige konsekvenser.

 

(kilde babyvisdom)

Vi forældre skal have selvtillid.

Som forældre giver det os en stor portion tryghed, når vi føler, at vi ved hvad vi gør. Så får vi selvtillid og føler at det køre for os. Vores moderne livsstil her i Danmark kan være svær, at forene med  rolige optimale babyomgivelser. Mange voksne har i dag travlt med deres hektiske tidsplan. Mange har svært ved at geare ned, de er hele tiden mere eller mindre stresset over et eller andet de føler de burde nå. Men vi bliver nød til at tage det roligt. Vi skal være helt afslappede før vi kan få vores baby til at være det. Desværre er mange forældre i dag ofre for alt for mange informationer når de venter sig, næsten mere end vi kan rumme. Vi læser blade og bøger, undersøger og surfer på nettet ( ja ok da, nettet er fint nok), forhører os hos venner, familie og alle slags specialister. Når baby så kommer til verden er det nye sæt forældre ofte endnu mere forvirret og usikre end da de startede på informationsøgningen. Det værste er dog at alle de informationer gør at forældre nogle gange glemmer at bruge deres sunde fornuft, for den kan man i virkeligheden komme langt med.

Hvordan bliver du en god forældre.

Kort og præcist kan det stuves sammen til følgende:

- Vær respektfuld overfor dit barn.

- Tænk på dit barn som en helt unik person

- Tal til din baby

- Lyt til din baby og mød hans behov.

- Lad hele tiden din baby vide hvad der skal ske,  ved at gøre tingene i den samme rækkefølge og ved at fortælle det.

- Gear ned, tag den med ro og lad være med at overanalysere alt ting.

Det er  helt fantastisk vigtigt at give sin baby faste rammer og forudsigelighed, læs videre på siden  Din nyfødte baby

Få din baby tryg og rolig/ start med en fast rytme

Det er slet ikke alle babytyper som har behov for en fast rutine. Nogle babyer trives bare med  at falde i søvn når de er trætte, siger til når de er sultne osv. Nogle babyer er så lette at aflæse og har måske et så mildt og blidt sind at hverdagen bare går godt og baby stortrives. Har du en sådan "engelbaby" er der naturligvis ingen grund til at ændre noget, hvorfor ændre noget som går rigtig fint. Men rigtig ofte mangler der struktur i hverdagen når man står midt i den og måske flere gange dagligt er lidt usikker på, hvad det egentlig er baby vil.

Det kan godt være at ideen om den strukturerede rutine strider imod, hvad du har hørt fra venner eller hvad du har læst i forskellige bøger. Ideen om at planlægge babys dag er ikke lige populær, nogen syntes endda at det er ondt!. Alligevel siger mange af bøgerne, at når baby er ca. 3 måneder er det tid til at få rytme i hverdagen. Hver ikke bange for at starte meget tidligere, der er igen verdens grund til at vente. Det er meget lettere mens de er helt små. Det vil blive sværere og sværere jo ældre han bliver. Hvis du følger rådene her på disse sider kan du lære at få  baby i en tryg rutine og du vil være drøn- god til at forstå hans behov.

Du kan begynde på hvilket som helst tidspunkt, efter amningen fungere og baby er en mindst en måneds tid, bare du er klar. Du skal gøre det først og fremmest for din babys skyld , men også for resten af familien. Det vil blive lettere for alle. Som forældre må du tage styringen, du ved trods alt bedre end din lille baby. Vi ved selvfølgelig godt at babyer er vidt forskellige temperament -mæssigt, men forældrenes styring gør ved alle babytyper en stor forskel. Husk på at de vaner din baby tilegner sig, er 100% i dine hænder.

Husk på at fordi I får  baby i en nogenlunde fast rutine, skal du stadigvæk være meget opmærksom på hvad han fortæller dig.

Husk også på ikke at overdrive rutinen, det er ikke livet om igen for at overholde det. Husk  at nyde baby.  Du vil ind imellem skulle justerer rutinen fordi dit barn er helt specielt. Rutinen kan være lidt kedelig, men den virker!!

Når du starter er den en god ide, at skrive det hele ned, således at du ikke glemmer hvor i forløbet du er og du får nogenlunde styr på, hvor meget søvn han får. Lav et lille skema, hvori du skrive klokkeslæt og længden af måltidet-  vågentiden og søvnen. inden længe vil der komme en tydelig gentagelse af alting.

 

Hvad er det baby fortæller mig?

Alt hvad baby gør betyder et eller andet. Læg mærke til hans bevægelser, de flagrende arme og ben, den lille tunge krøller sig sammen og farer ind og ud af munden. Måske  gnubber han ryggen op og ned af lagnet og laver små lyde, hvad mon det betyder?

Ikke to babyer er ens, alt i babys omgivelser påvirker ham, temperaturen i rummet, lydende fra huset og naboen som slår græs. Stemningen i huset betyder alverden. Er mor og far rolige og glade eller er de nervøse og uvenner. Din baby er uhyre følsom overfor disse måske dårlige vibrationer.

Hver gang baby er utilfreds og græder eller bare brokker sig lidt, prøv følgende:

-Stop op, husk på at gråd er din babys sprog. Du behøves ikke at vælte sofabordet for at nå over til baby i samme sekund. Træk vejret et par gange, det hjælper dig også med at rense hovedet for det du lige var i gang med. Gå helt rolig over til baby. Der sker intet ved at baby lige når at udtrykke sig inden du tager ham op.

- Lyt, Hvad kunne denne gråd betyde. Hvad foregår der i babys omgivelser. Hvad skete der lige inden baby begyndte at græde

- Observer, Hvad laver baby andet end at græde. Hvad foregår der i babys omgivelser. Hvad skete der lige inden baby begyndte at græde.

- Hvis du nu tolker på det du har hørt og set ,plus at du forholder dig til hvor i den daglige rutine baby er, vil du være i stand til at regne ud, hvad den lille sveske fortæller dig.

Vi ønsker alle for vores børn at de vil blive gode til at udtrykke sig, til at kunne give udtryk for sine behov og at kunne snakke om følelser. De fleste forældre venter med at træne denne færdighed til barnet kan snakke rigtigt, men at starte helt fra de er spæde, vil blive en stor fordel for dem senere hen. Hvis mødre tager baby op i samme sekund de siger noget og derefter vups.. putter brystet i munden, så træner vi barnet i ikke at udtrykke sig. -Og hvis barnet græd fordi det var træt eller overstimuleret er det heller ikke så godt at give det bryst bare for at få det til at være stille, i stedet for at lytte efter, hvad han fortæller. Hvis alle babys lyde bliver besvaret med at få et bryst i munden vil baby lærer, at det er lige meget hvordan det græder, resultatet er altid det samme. Med tiden giver han op og han vil altid græde på den samme måde.

 

Hvem er din baby?

Sandheden er at alle babyer, lige som alle andre mennesker, er forskellige i måden de spiser, sover og respondere på stimulation. Det er også forskelligt hvordan de kan beroliges. Kald det bare temperament, personlighed, arvelighed, det starter med at blive tydeligt  allerede  mellem anden og femte dagen ( dog kommer hans rigtige personlighed som regel først til udtryk noget senere). Han vil nu mere og mere vise dig hvilken type han er og vil blive. Vi kan meget groft sagt dele baby type- mæssigt op i forskellige kategorier meget tidligt. Nyfødte reagere forskelligt i nye situationer, måden de reagere på kan ofte fortælle os en smule om hvordan de vil blive senere hen. Nogle babyer er mere sensitive end andre, nogle er mere besværlige, nogle virker sure og utilpasse , nogle er bare lette og søde andre er fuldstændig forudsigelige. Disse aspekter af baby temperament bevirker hvordan han opfatter og smitter af på hans omgivelser og de kan fortælle os hvad han specielt har brug for. Tricket er at se dit barn klart og acceptere ham lige præcis for den han er. Temperament handler om den påvirkning baby modtager, det er ikke en egenskab for livet, som ikke kan ændres. Ingen siger at din lille krudtugle af en baby stadig vil spytte mælk på dig når han bliver stor eller at din lille rolige baby stadig vil smile sødt dagen lang når han bliver teenager. Opdragelse og opfostring spiller en stor rolle. Dog er det vigtigt at du for at kunne forstå babys behov og personlighed bliver i stand til at forstå den bagage han har med sig i rygsækken ind til denne verden.

Vi kan groft dele babyer op i fem forskellige typer:

Englebabyen

Mønsterbabyen

Den  følsomme/nærtagende baby

Den livlige baby

Den gnavne baby.

Her følger en test, som kan hjælpe dig med bedre at kunne forstå hvad din baby har med sig.

Den kan bruges på alle sunde almindelige babyer fra 3-4 uger gammel til ca. 8 måneder. Når du har svaret på alle spørgsmålene tæller du sammen hvilke bogstaver du har flest af ( A,B,C,D eller E) Din baby kan sagtens være en mellemting mellem to typer.

Baby-type-testen.

Vælg det svar som bedst passer på din baby, med andre ord, det udsagn som beskriver din baby, det meste af tiden.

 

    A B C D E  
1. Min baby: Græder næsten aldrig Græder kun når han er sulten, træt eller overstimuleret Det virker som om han bare græder uden nogen grund Han græder meget højt og hvis jeg ikke straks kommer hyler han helt vildt Han græder meget i løbet af dagen  
2. Når det er sovetid reagerer min baby sådan: Han ligger fredfyldt i hans vugge og lægger sig selv til at sove Der plejer ikke at være nogle problemer, han falder i søvn inden for 20 minutter Han er noget urolig og bliver ved med at vågne lige som jeg tror han er ved at sove Han virker noget rastløs, jeg kan ikke bare lægge ham, han skal vugges eller holdes om for at falde i søvn. Han græder meget, det virker som om han nægter at ville puttes.  
3. Når han vågner reagerer han sådan: græder næsten aldrig, ligger lidt  og kigger rundt indtil jeg kommer pludrer og kigger sig omkring jeg skal være der med det samme ellers begynder han at græde han skriger.. han klynker..  
4. Min baby smiler: til alt og alle Når det er forventet Når det er forventet, men nogle gange bliver smilet pludselig til gråd  meget nogle gange også med mange forskellige høje babylyde kun i helt specielle situationer  
5. Når jeg tager min baby med på tur Er han bare let

er han OK så længe der ikke er for travlt og fremmed der hvor vi tager ham hen

bliver han urolig kræver han min opmærksomhed hele tiden kan han ikke lide at blive holdt af andre  
6. Hvis der kommer en venlig fremmed hen og snakker med min baby: synes han det er spændende og smiler straks han ser ham lige an, men plejer så at smile ofte græder han først, men nogle personer kan dog få ham til at smile bliver helt energisk og "oppe at køre" smiler nærmest aldrig til fremmede  
7. Når der er en høj lyd f.eks en hund som gør eller en dør som smækker i, reagerer min baby: fortrækker nærmest ikke en mine lægger tydeligvis mærke til det, men bliver ikke generet rører på sig og begynder ofte at græde begynder selv at larme højt, (græde eller lave lyde) begynder straks at græde  
8. Da jeg gav min baby hans første bad: syntes han det var helt fint Han var lige lidt overrasket, men kunne straks efter lide det Han var noget sensitiv omkring det, blev lidt utryg og bange Han blev hel vild og plaskede og sprællede med arme og ben Han hadede det og græd  
9. Min babys kropssprog er typisk: afslappet afslappet det meste af tiden lidt anspændt og hurtig til at reagere ved stimuli han spræller meget han er lidt stiv i det og bevæger sig ikke særlig meget.  
10 Min baby laver høje lyde aggressive lyde : en gang imellem kun når han leger og er overstimuleret næsten aldrig ofte når han er gal  
11. Når jeg skifter ble, bader eller klæder min baby på: Tager han det i stiv arm det er okay, hvis bare jeg gør det stille og roligt og hele tiden fortæller hvad jeg gør han bliver ofte pylret han kan vist ikke lide at være nøgen ligger uroligt, er svær at holde styr på og vælter tingene på puslebordet han hader det, det er altid en kamp  
12. Hvis baby pludselig bliver bragt ind i et skapt lys, f.eks. stærk solskin: det rører ham ikke begynder han at blinke eller forsøger at dreje hovedet væk fra lyset så bliver han overstimuleret bliver han urolig bliver han irriteret eller sur  
13A Når jeg giver ham flaske (hvis du da gør det ) sutter han fint og har spist sig mæt inden for 20 minutter generelt går det fint han er noget urolig og det kan tage lang tid før han har tømt flasken griber hårdt fast i flasken og får ofte spist for meget er ofte gnaven og måltidet kan tage rigtig lang tid  
13B når han får bryst (kun hvis du ammer) tager fint fat på brystet, der har aldrig været nogen problemer med det Det tog lige lidt tid at få ham til at tage brystet rigtigt, men så gik det fint han vil altid gerne sutte, men holder hele tiden pauser og nogle gange kan han pludselig ikke få ordentlig fat spiser godt og længe, hvis bare jeg får holdt ham som han ønsker det. han bliver let irriteret og utålmodig som om jeg ikke har nok mælk  
14 hvad beskriver bedst kommunikationen mellem min baby og mig Han lader mig altid vide præcis hvad han ønsker for det meste er det let at aflæse hans behov han forvirrer mig, nogle gange virker han gal på mig han gør opmærksom på hans behov klart, tydeligt og ofte meget højt han får som regel min opmærksomhed ved at græde arrigt  
15 Når vi skal til familiekomsammen og en masse mennesker ønsker at holde ham: er der ingen problemer er han nogen gange lidt selektiv med hvem han vil være hos græder let, hvis for mange mennesker  holder ham vil han nok græde og muligvis også forsøge at vride sig væk fra deres arme, hvis det ikke passer ham ingen andre end mor og far må holde ham  
16 når vi har været ude og kommer hjem igen: er der ingen problemer med at blive omklimatiseret det tager lige lidt inden han er sig selv igen bliver han ofte urolig er han ofte overstimuleret og svær at få rolig igen virker han sur og gnaven  
17 Min baby: kan underholde sig selv længe af gangen kan underholde sig selv op til 15 minutter

når vi er nogle ikke bekendte steder, har han svært ved at blive underholdt

behøver meget stimulation for at blive underholdt lader sig ikke underholde af noget som helst  
18 det mest bemærkelsesværdige ved min baby er: hvor utrolig tilpas og let han er hvordan han udvikler sig lige efter bøgerne hvor følsom og sensitiv han er hvor aggressiv han egentlig er hvor  gnaven og krævende han er  
19 det ser ud til at min baby: føler sig virkelig tilpas i hans egen seng foretrækker hans seng det meste af tiden føler sig usikker i hans seng opfører sig som om hans seng er et fængsel nægter at blive puttet i seng  
20 en kommentar som beskriver min baby kunne være: Man lægger knap nok mærke til at der er en baby i huset. han er let at have med at gøre, let at forudsige han er en skrøbelig lille ting

jeg frygter at han vælter hele huset, når han begynder at kravle

han må være en "gammel sjæl", han opfører sig som om han har været her før  

Du skal nu tæller sammen A,B,C,D,E, hvilket bogstav har du flest af?

A= Englebabyen
B= Mønsterbabyen
C= Den følsomme/nærtagende baby
D=Den livlige baby
E=Den gnavne baby

Englebabyen:

Denne type baby er den slags alle første-gangs mødre ønsker sig, så god som guld. Hans signaler er lette at læse. Han lader sig ikke forvirre af at omgivelserne forandre sig og han er let at tage med på tur. Faktisk kan du tage ham med hvor som helst uden problemer. Han spiser, leger og sover fint og som regel græder han heller ikke, når han vågner. Han kan underholde sig selv ved bare at ligge og kigge eller med er stykke legetøj. Englebabyer kan ofte berolige sig selv, når han f. eks skal sove. Hvis han når at blive overtræt og klynker lidt,  ved du med det samme, at nu er det sovetid, så putter du ham og han falder selv i søvn.

Mønsterbabyen:

Det er vores forudsigelige baby og derfor er han egentlig ret let at have med at gøre. Mange mønsterbabyer er i rytme, så der er ikke mange overraskelser i løbet af dagen. Han når alle hans udviklingstrin lige efter bogen og sover sikkert igennem om natten når han er godt tre måneder. Ruller når han er fem måneder og sidder når han er seks måneder. Vækstspurterne tager han også lige efter bogen og allerede når han kun er en uge gammel kan han godt ligge vågen for sig selv i kort tid uden at græde.
De er ikke svære at få til at sove og smiler gerne tilbage hvis man smiler til dem.

Den følsomme/nærtagende baby

For de ultra-sensitive babyer er verden en stort sammensurium af konstant stimuli. Han bliver urolig ved lyden af en motorcykel, når tvét skifter lyde, hvis en hund gør udenfor, der skal ikke så meget til. Han blinker og drejer hovedet væk fra skarpt lys. Nogen gange græder han uden nogen særlig grund, selv om mor er der. Når han er utrøstelig i disse situationer, råber han (på hans babysprog) "Jeg har fået nok, jeg har brug for fred og ro!". Han bliver ofte urolig efter fremmede folk har holdt ham eller hvis I har været på tur. Han kan ligge selv et par minutter, men han har brug for trygheden ved hele tiden, at kunne fornemme en nær omsorgsperson. Denne type baby elsker at sutte og dette behov bliver ofte mistolket for sult. Så en sut er en god idé til en følsom baby. Han kan godt spise uregelmæssigt og nogle gange virker det som om han har glemt hvordan man gør. De kan være svære at få til at sove både om dagen og ved sengetid. Deres system er så følsomt, at de let bliver hylet ud af den, hvis tingene ikke foregår præcis som det plejer. En alt for lang lur, et måltid som bliver sprunget over, en uventet besøgende, eller en ny slags modermælkserstatning, sådanne ting kan få en følsom baby helt ud af fatning. Når du skal berolige en følsom baby bliver du nød til at efterligne miljøet i din mave, så meget som muligt. Svøb ham tæt, hold ham tæt ind til dig, så hans hoved er ved din skulder, hvisk. "Sh..sh....sh..".-lyde tæt på hans øre (den lyd er tæt på lyden inde i din mave). Samtidig skal du klappe ham blidt på ryggen, rytmisk, så du efterligner hjertets banken (Det skal gøres virkeligt blidt og forsigtigt, han skal nødig stimuleres endnu mere). Denne metode beroliger næsten alle slags babyer, men den er speciel god for den ekstra følsomme baby. Jo hurtigere du lærer din følsomme babys signaler at kende, jo lettere bliver hverdagen. Disse babyer elsker struktur og forudsigelighed. Ingen skjulte overraskelser tak.

Den livlige baby

Med denne type baby virker det som om at han allerede ved fødslen ved hvad han kan lide og hvad han ikke kan lide. -Og han vil bestemt ikke tøve med at lade dig det vide. De laver ofte nogle høje lyde og kan indimellem lyde helt arrige. Når han vågner om morgenen hyler han straks for at kalde på mor eller far. Han er ikke vild med at ligge alene på et legetæppet  eller i kravlegården. Han vil hele tiden et eller andet og brokker sig højlydt. Ofte kan de være sådan lidt "oppe at køre", så det kan være en god idé at svøbe dem, når de skal sove, da hans arme og ben ofte spræller så meget, at han gør sig selv overstimuleret. Den livlige baby er hurtig til at gribe ud efter ting, de ligger også hurtigt mærker til andre babyer før de ligger mærke til ham. Når han bliver lidt ældre vil han elske at tage legetøjet ud af hånden på andre. Når han først er blevet overstimuleret kan han græde længe og intenst før han falder til ro.

Den gnavne baby

Det virker som om at de gnavne babyer har været her før, de er gamle sjæle, som ikke er specielt glade for at være kommet tilbage. Det  er dog bare vores teori, måske tager vi fejl. Men lige meget hvad årsagen er, er denne type baby sur, sur på hele verden- og det lader han dig ikke være i tvivl om. Han klynker hver morgen, smiler ikke meget i løbet af dagen og er urolig ved sengetid. Hans mor har noget svært ved, at finde babysittere, da de ofte tager denne lille fyrs dårlige humør, personligt. Han var ikke vild med at blive badet i starten og at få skiftet ble er heller ikke det bedste han ved. Hvis mælken løber for langsomt ved amning bliver han utålmodig. Det kan med denne type babyer være hårdt arbejde at amme og slet ikke så ofte må mor opgive og gå over til modermælkserstatning. Når man skal berolige den gnavne baby kræver det i høj grad en meget tålmodig mor eller far, fordi disse babyer bliver virkelige gale og deres gråd kan vare længe og være meget højlydt. Her skal "Sh...sh.."- lyder være højere, han hader at blive svøbt og det vil du slet ikke være i tvivl om, hvis du prøver. Hvis din gnavne baby er gået helt agurk, så prøv   med ro og kærlighed i stemmen, rytmisk at sige : "såå sååå, mor er her..såå såå " o.s.v, samtidig med at du vugger ham blidt frem og tilbage. (Når du vugger en baby bør du altid vugge ham frem og tilbage ikke til siden eller op og ned. Inden i maven vuggede han frem og tilbage mens du gik, så det er han vandt til og det vil berolige ham)

 

Vi er sikre på at du har genkendt din baby i mange af de ovenstående situationer. Måske er han en blanding af to typer. Lige meget hvad er denne information ment til at kunne guide dig til at kunne takle din babys temperament.

 

Mangler du babytøj eller andet tilbehør til din baby kan vi helt klar anbefale netshopping så du i ro og mag kan sidde derhjemme når den lille sover.

 

 

(kilden til filosofien på denne side er Tracy Hogg , baby Whisperer frit oversat af Helle Hirshals)

 
 

 
 

 

 


 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 Smidstrupvej 2    4720 Præstø  Tlf: 5594 1136