Forsiden
Jeg vil være gravid
Graviditet
Fødsel
Baby
Din nyfødte baby
Dit barns hjerne
Spædbørn og søvn
Gode køb til baby
For tidlig fødte
Babybrevkassen
Amning
Mor
Tumlinger
Barn nr. 2
Barn nr. 3
Storfamilier

Dagpleje/institutioner

Adoption
   

 

Opskrifter/ernæring
Navne til baby

Morsbaby

   
 


   
 

Baby brevkassen spørgsmål og svar

Her kan I læse et udpluk af andres spørgsmål og svar (brevkassen er pt lukket):

Hjælp: Baby i søvnunderskud

Baby på 3 måneder og søvn

Baby og nytårsaften?

Et par trætte forældre

Uro efter maden

Natlige opvågninger

Problemer med gylp og opkast

Søvnrytme og alder

sutter på tommelfingeren

3 måneder og svær at  lægge i seng

Mangler råd om mavekneb

En svær start

Hjælp til søvn om dagen

Følger hun den normale udvikling?

Ung beskyttende mor

Hvor tit skal baby i bad?

slank baby

Mit barnebarn "kigger op"?

Natlige opvågninger hos 11,5 måneders dreng

Et mindre falde-i-søvn-problem

spiseproblemer 3 mdr. gammel dreng

Manglende døgnrytme

Mylicon dråber

Vil ikke sove i egen seng

Ignorerer mor

Rokkende baby

Spjæt

Aner ikke, hvad jeg skal stille op!

pludselig vågen om natten??

Hvor længe sover babyer normalt ?

Gylp, sut m.m.

Putning og madvaner

Aftenputning

utilfreds baby

"Nattesjov"

Babymotorik

Vaks og vågen

Problemer med at sove om dagen.

Må vores søn sove på eget værelse?

Min søn vil vugges i søvn?

søvnproblematik

Min søn vågner 5-10 gange  om natten

Baby gylper!!

sovetræning/skrigeture??

Kamillete

Et lille nat- problem

Putteproblemer

Luft i maven

Kolik? 

Lille vildbasse på 8 måneder, hvad gør jeg?.

Hjælp: Baby i søvnunderskud

Hej

Vi har været forældre i 8 uger. Det har været 8 rigtig hårde uger og det ser ikke ud til at blive bedre.

I de sidste 5 uger har vi ikke kunne få hende til at sove uden gråd en eneste gang. Det er en kamp hver gang og det er frygteligt at hun skal græde så meget. Om dagen sover hun næsten slet ikke, men om natten sover hun 5-7 timer i streg af ren udmattelse. Vi har snart prøvet alt men leder desperat efter noget/nogen, der kan hjælpe.  Derfor skriver vi til dig.

Et døgn ser sådan ud hos os.

Kl. 4.30: Klara vågner. Hun får en flaske og sover derefter til mellem 7.00 til 8.00. Dette tidspunkt er det nemmeste at få hende til at sove.

Kl. 7.00: Hun vågner og får en flaske, bliver skiftet og så leger vi til hun viser træthedstegn (gaber). Her er hun dejlig glad.

8.30: Vi gør klar til formiddagslur. Hun bliver svøbt i syn dyne og lagt i liften, som vi bouncer på en pilatesbold (vi simulerer banevogn). Hun græder, men falder til ro efter 5-15 min. Herefter ligger hun uroligt og kigger og kaster ofte hovedet fra side til side. Vi aer hende og siger shhhhh-lyde. Hun falder i søvn, men åbner panisk øjnene efter et par minutter, hvor hun så græder. VI starter forfra. Når hun endelig falder i søvn går der enten 10 minutter eller 30 minutter, så vågner hun igen. Vi aer hende og bouncer liften og hun falder i søvn igen, men vågner efter et par minutter igen. Sådan fortsætter vi indtil hun begynder at græde (mere end 5 min). Det ender altid med at hun skal have skiftet ble og have noget at spise. Dvs. hun får aldrig sin formiddagslur.

Kl. 10:30: Efter mad og skiftning mv. opgiver vi formiddagsluren og gør klar til den daglige barnevognstur.  Efter en masse skrig og skrål når hun puttes i liften eller voksiposen og ned fra 3 sal til barnevognskælderen, falder hun endelig omkuld efter 5-10 min i barnevognen. Vi triller med hende i 2-3 timer (uf det er længe i denne kulde).

13.30. Hun får en flaske og vi leger til hun viser træthedstegn.

Kl. 15.00 (gentagelse af formiddagsluren). Hun bliver svøbt i sin dyne og lagt i liften, som vi bouncer på en pilatesbold. Hun græder, men falder til ro efter 5-15 min. Herefter ligger hun uroligt og kigger og kaster nogle gange hovedet fra side til side. Vi aer hende og siger shhhhh-lyde. Hun falder i søvn, men åbner panisk øjnene efter et par minutter, hvor vi så starter forfra. Når hun endelig falder i søvn går der enten 10 minutter eller 30, så vågner hun igen. Vi aer og bouncer og hun falder i søvn igen, men vågner efter et par minutter igen. Sådan fortsætter vi indtil hun begynder at græde. Det ender altid med at hun skal have skiftet ble og have noget at spise. Dvs. hun får aldrig sin eftermiddagslur.

Herefter går aftenen med forgæves forsøg på at få hende til at sove, spise mv. uden held. Aftenen er ofte kaos og gråd.

Kl. 20.00: Hun bliver svøbt i syn dyne og lagt i liften, som vi bouncer på en pilatesbold. Hun græder, men falder ofte i søvn efter 30 min og sover helt frem til kl. 4.30.  Kun afbrudt når hun taber sutten.

Vi har prøvet at ligge sammen med hende i sengen, ligge hende på os, gå med hende i vores arme. Intet virker. Det er det samme. Hun vågner efter få minutter og græder. Hun er meget urolig og kan slet ikke finde ro. Hun er så træt, men noget gør at hun ikke kan finde ro til at sove.

Hendes første uger har været meget kaotiske. Jeg gik 16 dage over tid og fødslen blev sat i gang. Selve fødslen gik godt og hurtigt. Desværre kom hun ud på tværs, hvilket resulterede i at jeg gik godt i stykker. Derudover ville moderkagen ikke ud af sig selv. Jeg blev derfor kørt på operationsbordet en time efter fødslen.  Jeg var sengeliggende den første måned efter fødslen og far måtte klare alt. Jeg lå i sengen og ammede. Da hun var tre uger begyndte hun at græde al sin vågentid. Intet kunne hjælpe. Hun græd og græd. Lægen mente det var pga. umodne tarme. Amningen begyndte herefter at gå helt i vasken. Jeg var stresset og ulykkelig og kunne ikke finde ro, hvilket gik udover min mælkeproduktion. Klara skreg af sult og amningen blev derfor droppet og hun blev endelig mæt på modermælkserstatning . Desværre har modermælkserstatningen givet hende forstoppelse og mange mavesmerter. Hun får derfor laktulose, men det har ikke haft den store effekt.  Hun græder dog ikke længere al sin vågentid. Hun er den gladeste pige om formiddagen, når hun er frisk og udhvilet. Resten af dagen er hun ulykkelig pga. søvnunderskud og ondt i maven.

Vi er helt på bar bund mht. hvad vi kan gøre. Vi kan se vores pige er SÅ træt og har brug for søvn. Men hvordan får vi hende til at sove mere end ti minutter?

Venlig hilsen

Henrik & Pernille

 

Kære Pernille og Henrik
Jeg beklager meget at jeg først er nået ned til jeres brev nu men der har været meget at se til over julen. Jeg håber at det går bedre hos jer og at I måske er ved at få ro på situationen.
Hvis problemerne stadig er de samme er der ingen tvivl om at jeg vil anbefale jer at få en tid hos en kiropraktor hurtigst muligt. Det lyder som om hun har ondt og som om der virkelig er noget som generer hende. Fødslen var jo også hård og hun kan meget let have fået nogle tryk forskellige steder. Det kan en kiropraktor hurtig og nemt rette op på og I skal ikke være nervøse for det, der er ikke noget farligt og de knækker og brækker ikke i de små men masserer blot. Spørg jer frem efter en kiropraktor der hvor i bor, en som har erfaring med spædbørn.
Alternativt er der også zoneterapi men jeg har selv bedst erfaring med kiopraktik.
Held og lykke
 
Helle/morsbaby.net

 

Baby på 3 måneder og søvn

Hej morsbaby
Jeg tillader mig at skrive i håbet om at I får tid til at svare mig, trods travlhed i brevkassen! :)
Vi står nemlig med et søvnproblem som jeg ikke har kunnet finde noget ang. i de andre brevkasse-indlæg.
Udfra jeres artikel om babyers søvn har vi fået en rigtig god putterutine med vores 3 måneder Magnus.
Det er samme rutine om han skal sove om dagen eller aften, barnevogn eller seng.
Han får mad, kommer i tøjet eller a' tøjet (alt efter om han skal i barnevognen eller i sengen) og så ligges han stille, mens vi synger "Bjørnen Sover" et par gange, efterfulgt af en lille remse, han aes i panden og sutten er i munden.
Det har fungeret rigtig godt med formiddagsluren i barnevognen, men det er efter hånden blevet rigtig svært med eftermiddagsluren og aftenputningen. (De sidste 2 uger har været hårde).
Han kan sagtens falde i søvn selv om formiddagen, men ikke om eftermiddagen hvor han også kommer i barnevognen og den er heeelt galt om aftenen i hans seng. Gråden starter som oftest ved 15-16tiden...
 
Han græder i mine arme, græder når jeg ligger ham og intet hjælper. Det er ikke med tårer og jeg er overbevist om at han er overtræt. Så jeg er også meget opmærksom på at få ham i seng før han bliver overtræt. Uden held... Han er MAX vågen i 2 timer a gangen og ofter kun 1,5 time. Synes ikke han bliver over-/understimuleret!
 
Når han endelig sover om aftenen så sover han godt hele natten afbrudt 2 gange til mad. Han ammes delvist...

Det er svært at gå så han falder i søvn af sig selv, når han græder selvom vi er hos ham. Han virker frisk resten af dagen, så han fejler vel ikke noget?
 
Spørgemålet er om det er en periode? - skal vi bare klø på?
(Nogen gange giver vi simpelthen op, når 1-1,5 time er gået og han stadig græder orker min mand og jeg ikke mere)
 
Det skal også siges at jeg IKKE er i tvivl om han er træt, jeg kan høre det på sutten og han gnider sig i øjnene eller gnider ansigtet ind i mod mig.
 
Mere info i skal have for at hjælpe en lettere frustreret mor?!?!? :)
 
 
Håber I får tid til at svare, her i den travle juletid. Jeg håber vi trods en ked af det dreng får en god juleaften! :)
 
Rigtig glædelig jul! :)
 
PS: Tusind tak for en rigtig god hjemmeside som har været en rigtig god guide for mig som mor. Læser ind i mellem på siden bare for at give mig selv et skulderklad - det er godt nok det jeg gør! :)
 


Mange venlige hilsner fra
Helle

Kære Helle
Undskyld du først får svar nu men der har været virkelig gang i brevkassen hen over julen. Måske er problemet slet ikke aktuelt længere!
 
Det med jeres putteritual lyder godt men vær mest standhaftig når I putter ham i sengen til nattesøvnen. Om dagen er det ikke helt så vigtigt. Hvad med hvis du går ham i søvn i barnevognen? ja jeg ved godt at mange siger det er tosset men hvis det nu kunne hjælpe jer og så fik du også lidt motion:-)
Det vigtigste er jo at han ikke bliver så overkørt. Jeg ville pakke ham godt ind og gå en lang tur.
Han er kun 3 måneder så alting ændre sig hele tiden. Jeg tror bestemt ikke der er noget galt med ham. Hvis det f.eks var øerne ville han jo ikke sove så  fint hele natten. Det er utrolig flot at han kun vågner 2 gange om natten i den alder. Det mest almindelige er 4-6 opvågninger pr. nat, så måske er det derfor at han kun sover ca. 1,5 time af gangen om dagen.
 
Det vigtigste af alt er at I som voksne ikke begynder at gå alt for meget op i det. Slap af omkring det, hvis han mærker I er stressede går det direkte over i ham og gør det hele endnu værre. Vær sikker når i putter,- med fast og kærlig hånd:-)
Gå ikke så højt op i tidspunkter men vær opmærksom på træthedstegnene og put ham inden han bliver alt for træt. I disse kolde tider kan du pakke ham godt ind i barnevognen og trille afsted, måske er det lige det rigtige for ham.
Pas også på at du ikke putter for tidligt, det er ikke altid de er trætte fordi de gnider øjnene måske keder han sig bare og trænger til at der skal ske noget andet.
 
Held og lykke
 
Helle/morsbaby.net

 

Baby og nytårsaften?

hej

vi er et nybagt forældrepar til en skøn lille dreng på halvanden måned, som er stærkt i tvivl om, hvorvidt der er fornuftigt at drage 30 km væk nytårsaften for at fejre aftenen sammen med en flok forældre med børn og hunde? han har endnu ikke rigtigt nogen rytme for at spise og sove!

Med venlig hilsen

Lars

Hej Lars
Alene det at I overvejer det og stiller spørgsmålstegn ved det siger mig at lige meget hvad I beslutter, vil det være ansvarligt. Som forældre kan I jo fornemme hvordan han har det og I kan mærke på ham om hans behov bliver tilfredsstillet. Så bare han har jer (især mor) er der ingen problemer. Hvis I bliver hjemme er det stille og roligt, lige som spædbørn kan lide det men måske også lidt kedeligt for jer. Han tager ikke det mindste skade af at I tager afsted denne ene aften, det kan I rolig gøre. Faktisk er denne alder jo langt lettere end når han bliver ældre og ikke længere kan sove andre steder. Nu ligger han formenlig i liften og mon ikke der er et stille værelse en af jer kan gå ind i hvis det bliver for meget. Jeg syntes I skal tage afsted. Det værste der kan ske er jo bare, at I må køre tidligere hjem, højst sandsynligt vil I få en dejlig aften, hvor I kan få udvekslet erfaringer med de andre forældre.
Det skal I nok kunne klare:-)
Godt nytår når I når så langt.
Mange hilsner
Helle

 

Et par trætte forældre

hejsa
 
håber virkelig i kan hjælpe et par trætte forældre
 
vi har bare den dejligste dreng på nu 7 måneder han er altid glad men sover aldrig
han spiser den mad han skal mogenmad og formiddags mad frokost og gerne en skål grød om eftermiddagen og til aften får han det vi osse spiser han er begyndt i vuggestue og der sover han heller ikke så meget.... her hjemme er han osse i fuld sving da han har 3 storsøstre der elsker og lege med ham så han er jo aktiveret og mæt når han kommer i seng....
 
men han vågner stadig 3 gange hver nat og skal enten ha flaske med nan eller hans sut på en go nat har han tømt 2 flasker med nan og det er ca 230ml....
 
skriver til jer i håb om at i måske har et par gode idder til hvordan vi kan få ham til og sove hele natten jeg skal jo osse snart starte op på job som buschauffør og der er det meget nødvendigt at jeg får mine 7 timer så hvad gør vi er ved og være desperate
 
hilsen den trætte mor

Kære trætte mor
Vi kan ikke forvente at en 7 måneders gammel dreng sover igennem hver nat.
Men 3 gange hver nat lyder som en dårlig vane. Først vil jeg råde dig til at læse alt hvad der står på Morsbaby.net omkring søvn, du kan starte her:
 
Jeg syntes du skal give ham en flaske lidt inden han puttes og så skal det være den sidste før morgenmaden. Når han vågner om natten skal du så tilbyde ham vand i stedet og sørg for at være helt rolig. Ikke noget med at tænde alt lyset og begynd ikke at snakke med ham. Signaler at det stadig er nat ved at hviske beroligende ord til ham og put ham evt. med sutten eller bamsen. Når han brokker sig fortsætter du bare igen og igen...Trøst ham men stille og roligt, snart vil han finde ud af at natten er kedelig, der er hverken mad eller underholdning
Held og lykke
 
vh. Helle

 

Uro efter maden

Hej.
Jeg er mor for 3 gang men stadigvæk nervøs.....hmm nå men har nu fået mig den sidste for 6 uger siden.. en skøn dreng....rosinen i pølseenden.......har 2 piger i forvejen en på 2 år og en på 18 år.. hihi..
Men jeg ammer fuldt ud.....skønt...men hvergang han har spist bliver han meget urolig..skriger og er ked af det.......
Jeg giver ham mylicon dråber efter foreskrifterne........
Når han ligges til bryst ligger han og sutter og spytter bryst ud..sutter og spytter bryst ud.......dette foregår mange gange indtil jeg tager ham op og for ham under skrig og skrål til og bøvse....så tager han ved igen.....og først ved den tykke mælk plejer han normalt og tage ved og blive hængende ved....indtil han er færdig med og spise........
Når han bøvser første gang efter det tynde mælk kan der godt komme gylp med op....næsten hver gang........
Og han har ofte slim siddende som også kommer med op..når han vågner sidder der en del slim.. men efter maden er der ikke mere.....hans hovedgærde i sengen er hejst..også i barnevognen.........
En dag som idag ser sådan ud:
Mad 21,30
I seng ( bliver lagt ind vågen) 22,00
Sover kort tid efter..
Mad 05,00.. spiser sparsomt..
Sover igen ca kl 06,00
Vågner igen ca 09,00
Mad igen ca 10,00.. spiser fra begge bryster
Sover igen ca 11,00
Vågen igen 12,30
Mad 13,00 kun fra 1 bryst
sover igen 14 til 14,30
MEget sur da han vågner.men vil ikke sove igen.. ikke rigtigt noget og gøre........ikke pludre eller lege ingenting
Mad 15 fra begge bryster
Sover først 16,30 til 18,30
Virker træt da han vågner men ikke sove mere........
Mad 19 begge bryster
Gaber og er træt..........men vil ikke overgi sig........skriger og er urolig..........jeg prøver og putte ham ind til mig med sut........men vil ikke overgive sig.......
kl 20 overgiver han sig.......og sover nu.......
Sover han for meget eller for lidt....
jeg prøver og følge det som hedder spise - lege og sove.....
men syntes det er svært.....især og få ham til og sove når han har leget.........han vil ikke have bryst inden........sover meget sjældent ved bryst.......og når han har spist gaber han selvom han lige har sovet.........hva skal man følge.???
Bare en lille historie herfra.......lidt frusteret over ikke og kunne læse ham endnu.........men det kommer vel........
hilsen jytte og sebastian 6 uger........

 

Hej Jytte
Undskyld den lange ventetid på svar, måske er dit problem slet ikke aktuelt længere!
Tillykke med din dreng og hvor er det dejligt at høre at du ammer fuldt ud, godt gået. Lyder også fornuftigt at du forsøger dig med mylicon-dråber men det er dog langtfra altid at de har nogen effekt men det ved du jo på nuværende tidspunkt. Som du også selv er inden på er der ingen tvivl om at han kommer til at sluge en masse luft når han sutter og derfor spytter han brystet ud igen da han ikke kan sutte når han har luft hængende. Bliv endelig ved at bøvse ham godt og grundigt flere gange under måltidet, vent til de store bøvser kommer og hæng ham gerne så højt over skulderen at den presser let mod hans mave samtidig med at du giver ham små blide klap i numsen.
Du gør intet forkert og jeres rytme er også fin og almindelig for hans alder.
Hans utilfredshed skyldes et eller andet som irriterer ham højst sandsynligt i fordøjelsessystemet, hvilket er SÅ almindeligt. Det du kan gøre og som næsten altid virker at finde en god kiropraktor som har erfaring med spædbørn. Du skal ikke være bange, han knækker og brækker slet ikke, det er kun på voksne. Din dreng vil få lidt blid massage og kiropraktoren vil hurtigt kunne mærke hvor den er gal og hurtigt kunne rette op på det. Det kan handle om et tryk han har fået under fødslen som kan rettes op så let som ingen ting.
Jeg tror du læser din søn helt fint, det handler som sagt om et eller andet som irriterer ham.
Held og lykke
 
Helle/morsbaby.net

 

Natlige opvågninger

Hej Morsbaby
 
Jeg har tidligere skrevet til jer omkring problemer med min søn og fik et super god råd. Nu håer jeg bare at i kan hjælpe mig lidt igen.
Min søn har i den senere tid (periode 3 mdr) haft problemer om natten han er 4 år og sover normalt hele natten, men på det sidste er han begyndt at vågne 1-2 gange om natten og så kommer han ind til mig og siger at han ikke vil sove mere og falder han i søvn lige med det samme, men hvis jeg bare lægger ham ind i sin seng med det samme igen sover han kun kort tid også er han vågen igen.
Jeg ved ikke havd jeg skal gøre ved det her problem, jeg får ingen søvn og det gør han jo egentlig heller ikke.
 
Håber at i kan hjælpe mig lidt.
 
med venlig hilsen
Carina

 

Kære Carina
Det kan jo være så mange ting men som regel i denne alder handler det om at han er i en periode hvor han ganske enkelt har behov for dig. Om dagen er han jo en stor dreng som sikkert går i børnehave og  for længst er begyndt at leve sit eget liv med kammerater osv. som du ikke er en del af, hvilket selvfølgelig er  en normal del af hans selvstændighedsudvikling. Men ind imellem kan de altså komme i underskud hvad mor-nærvær og kropskontakt angår og så søger han den om natten da han sikkert ikke har tid om dagen og da det heller ikke er noget han er bevist omkring. Der er to ting du kan gøre, du kan enten lade ham komme ind når behovet er der og så lade ham ligge hos dig og sove videre. Men put ham altid i egen seng om aftenen som du plejer og tænk så på at det er hans måde lige at få lidt ekstra mor-kontakt. ja, det er lidt irriterende men det varer jo ikke ved evigt og i længden vil det komme ti-fold igen.
 
Men hvis du syntes at det er for hårdt er der jo ingen anden udvej end at bære ham tilbage hver eneste gang han kommer ind, så stopper det jo på et tidspunkt men sørg så for at give ham en ordentlig krammer hver gang:-)
 
Held og lykke
Helle

 

Problemer med gylp og opkast

Hej Ann Hansen

Jeg har en dejlig datter, Merle, på 3 mdr. som jeg håber du kan hjælpe mig med. Det startede ved juletid da Merle var ca. 3 uger måske før men først der bed jeg mærke i det. Hun gylper/kaster op 20-30 gange om dagen. Alt lige fra små gylp til store mængder. før, under og også flere timer efter et måltid. Man kan høre det kører op og ned i halsen på hende, hun har mange bøvser,brækbøvser, opstød, hikke, hoster dagligt og er tit hæs. Generelt er hun en glad pige men hun virker ret generet af det, piver af smerte,skriger, græder, irretabel, sover dårligt etc. Jeg ammer fuldt ud og når hun spiser går hun af og på hele tiden,skælder ud, er urolig etc. Som regel kommer der så en skylle kort efter. Hun er meget let af aflæse og man kan se når det er på vej. Hun har også meget luft i maven. Hun har fået lavet en ph måling som var normal (jeg har en dreng på 5 år som har reflux). Om natten er der mere ro på, men det er der. Hun er også begyndt at afvise brystet. Hun er tit forkvalmet (tungen stikker ud). Hun er i fin trivsel rent vægtmæssigt, meget endda

Jeg bøvser hende selvfølgeligt af flere gange under et måltid,forsøger med mindre hyppigere måltider,men det hjælper ikke, jeg har ikke selv indtryk af at jeg har 'for meget' mælk, eller at den løber for voldsomt. Hun har en del udslæt i ansigtet, især rundt om munden og på hagen, og har meget tør hud og hovedbund.

Håber du kan hjælpe, eller guide os videre, da det er ret belastende efterhånden. Det er jo dælme synd for hende, at det skal være så ubehageligt at spise. Min egen læge har meldt pas, so now what to do????

Mange hilsner

Karin

Hej Karin.
 
Tillykke med din datter.
 
Det er da vist et rigtig "gylpebarn" du har fået dig der:-)
 
Der er vist ingen tvivl om at du har lidt vel rigeligt med mælk, så derfor vil vi opfordre dig til at holde baby lang tid på et bryst - så bliver mælke mængden mindre, og den bliver tyggere og kommer ikke så let op. Gerne op til 12 timer  hvor du i den periode kun giver fra et bryst. Derefter skifter du naturligvis.

Tjek også sutteteknikken -med barn nr. 2 bliver den nogen gange lang. Jo mere hun ligger og ammer jo mere mælk producerer du...
 
Men prøv ovenstående, det skulle regulerer din overproduktion af mælk, så den lille heller ikke får for meget til måltiderne og dermed gylper det op.
 
Held og lykke
Mange hilsner
Helle og Ann /Morsbaby.net

 

Søvnrytme og alder

Kære Brevkasse,

Jeg har en datter på ca. 7 uger. Hun har lidt af fordøjelsesproblemer, men med hjælp fra zoneterapi og ændring fra lactulose til grøn Alomin, har hun nu afførring stort set hver dag. Dog er hun ikke rigtig holdt op med at skrige. Nu lader det til at det er prutterne der gør ondt. Derudover har hun MEGET svært ved at falde i søvn. Ofte sover hun max 20 min. ad gangen. Dog sover hun fint om natten.

Et hurtigt spørgsmål. Hvornår begynder de at få en soverytme. Altså hvor gamle skal de være før de begynder at kunne forstå en soverytme?

Med Venlig Hilsen/Best Regards

Charlotte

Hej Charlotte.
 
Du kan rolig begynde at give din baby en mere struktureret rytme, det gør det hele lidt lettere og gør baby mere rolig og længere søvnperioder. Jeg har beskrevet det på Morsbaby.net så du kan læse mere om det her:
 
Ang. fordøjelsesproblemer; Mange babyer er født med det man kalder et umodent tarmsystem, som kan medføre unødig luft i maven. Det kan være grunden til at din baby skriger meget fordi hun har ondt i maven og det kan ligeledes være årsag til søvnproblemer.
 
Nogle mener at fødslen kan have forskubbet nerver i barnets ryg og nakke, og at dette gør ondt. Atter andre mener, at de såkaldte skrigebørn er meget følsomme eller meget aktive børn, der reagerer stærkt på de mange nye indtryk i tilværelsen. Endelig er der de, der mener, at skrigebørn ofte er overtrætte børn, der ikke har lært at finde ro.
Der er mange teorier men det lyder da som om at det går bedre ellers vil jeg stærkt anbefale at gå til en kiropraktor.
 
Håber at rytmen kan hjælpe din datter med at sove mere end 20 min. af gangen.
 
Held og lykke
mange hilsner og for resten tillykke med datteren.
 
Helle

 

 

sutter på tommelfingeren

Vores datter på 8 1/2 mdr. sutter på sin tommelfinger som trøst,
både i løbet af dagen og når hun skal sove. Hun startede for ca.
3 mdr. siden, da jeg stoppede med at amme, før det brugte hun
sut.Vi vil gerne vænne hende til sutten igen, da vi jo ikke kan så
nemt kan tage tommeltotten fra hende senere.
Men hun skriger når hun er træt og vi tager tommelfingeren fra
hende og vil kun bruge sutten til at lege med.
Hva' gør vi? Jeg føler det lidt som et "overgreb" når vi nægter hende
fingeren og hun må græde sig i søvn.
mvh. Berit
Hej Berit
Det bedste bud jeg har er, at pille fingeren ud, når hun først sover... Så har hun hyggesuttet sig i søvn og så ud med fingeren og så put en god flad MAM-sut i hendes mund i stedet.
Jeg kan godt forstå din bekymring for om din datters tommelfinger-sutteri, men som regel vil sutteriet aftage i takt med, at barnet bliver ældre og dermed mere interesseret i sit legetøj og sine omgivelser.

 
Når man sutter på tommelfinger er der en større risiko for, at biddet skal rettes simpelthen fordi der er en større kraft i tommelfingeren, så den lettere påvirker biddet. Fortænderne og ganepartiet bliver presset frem i munden, og samtidig kan der opstå overbid.
 
En sut kan gemmes væk, foræres væk osv. på et tidspunkt. Det kan fingeren ikke, så en fingersuttevane kan være meget sværere at stoppe.
 
Jeg synes derfor at du fortsat skal tilbyde ham sutten, men også se tiden lidt an, vi må håbe at det bare er en periode.
 
mange hilsner
Helle

 

3 måneder og svær at lægge i seng

Kære Sundhedsplejerske,

Mit spørgsmål vedrører sengelægning af min datter. Selvom hun er 3 måneder, sover hun i sin egen seng og generelt glad for det - bortset fra når vi skal putte hende om aftenen. jeg kan ikke amme hende i søvn, for så snart hovedet rammer puden, vågner hun. Og så er hun helt utrøstelig og kan græde i ca. en time - og vi kan kun trøste hende ved at tage hende og op gå rundt med hende - hverken sang eller nusse kan nå igennem til hende, da hun bliver helt hysterisk. Det hjælper heller ikke, at vi blot sidder hos hende, selvom jeg instinktivt tror at det er det bedste, trods alt. Jeg fornemmer, at hun er bange for adskillelsen fra os. Men da hun ikke kan ammes i søvn, er hun ligesom nødt til at gennemleve det. vi har indarbejdet en god og fast rutine om aftenen, men problemet er, at hun nu genkender den, så nogle gange begynder at græde hysterisk bare jeg går ind i det mørke soveværelse. Jeg har så prøvet at tænde lyset og ligesom
 "tage dramaet" ud af sengelægningen, hvilket hjælper midlertidigt. Men hun begynder altid at græde igen, når det går op for hende, at hun skal sove.

Det tager ret hårdt på os alle 3, at min stakkels datter græder så meget hver aften. Når jeg skal putte hende om dagen eller efter amning om natten, går det meget bedre - der accepterer hun med det samme sin egen seng eller jeg kan synge hende til ro, hvilket er dejligt, men også lidt mærkeligt, når man tænker på aftenerne.

Jeg håber, at du kan hjælpe os med et godt råd.

Bedste hilsener fra Nina og lille Anna

Hej Nina.
Jeg går ud fra at du har prøvet at ligge med hende ellers ville det være mit
første bud. Hun er jo kun en lille størrelse på 3 måneder. Nogle babyer er
umulige at få til at sove ved at lægge sig sammen med dem under dynen mens
andre finder stor tryghed ved at mærke mors rolige åndedræt, lugt osv. Du
har prøvet det meste og hvis du også har prøvet ovenstående syntes jeg at du
skal fortsætte med at putte hende i hendes seng og det store spørgsmål er jo
hvordan du får hende til at være tryg ved det. Her har jeg følgende råd:
- Sørg for at der kun er svag belysning, f. eks en lille natlampe e.l., der
skal ikke være bulderavende mørkt.
- Put hende når du ikke er i tvivl om at hun er træt, når hun gnider sig i
øjnene, vender hovedet væk og måske bliver klynkende osv..
- Ha selvtilliden i orden og tro på at det du gør er det helt rigtige,
enhver usikkerhed går lige i din datter.
- Hold hende tæt ind til dig, kys hende godnat og læg hende forsigtigt i
hendes seng, stryg hende blidt et par minutter og sig så godnat og gå ud....
Når hun begynder at græde går du naturligvis derind igen og stryger
hende.... hvis hun er helt tosset tager du hende op igen men bliver ved
sengen og ligger hende så snart hun holder op med at græde..... sådan bliver
du ved... og ved....og ved....:-)
Der er også en anden mulighed og det er at svøbe hende. Pak hende en smule
stramt ind i et blødt tæppe med armene langs siden så kun hovedet stikker
ud, berolig hendes sådan i dine arme hvorefter du putter hende sådan. Du
skal selvfølgelig sørge for at hun ikke bliver for varm. Mange børn føler
stor tryghed ved at blive svøbt, det minder dem lidt om livet i
fostertilværelsen.

Held og lykke med lille Anna
Mange hilsner
Helle
 

Mangler råd om mavekneb

Kære Brevkasse.
Som første gangs forældre er der 117 spørgsmål som hver dag trænger sig på men som vi heldigvis kan finde svar på bl.a. på jeres hjemmeside.
Men et spørgsmål kan vi ikke få et konkret svar på, og det omhandler mavekneb hos vores søn på 5 uger, som egentlig er en meget nem dreng.
Han har ondt i maven 2 til 4 gange om dagen, af ca.5-20min varrighed. Det kommer til udtryk ved at han bliver helt rød/lilla i hovedet, hele kroppen er spændt som en flisbue mens han vrider og spjætter som en fisk på land og han gryter/skriger.
Han slår prutter, som vi troede kun hørte en fuldvoksen mand til, og bliver helt rolig bagefter.
Når han sover (både dag og nat) kan han vågne med et skrig pga. det vi tolker som mavebesvær.
Han bliver ammet mindst hver 3-4 time og bliver "bøvset" af derefter. Vi fornemmer ikke at han sluger meget luft når han spiser. 
Han har tynd remoulade lignende afføring i næsten hver ble (skiftes ca. hver 3 time).
Hans fødselsvægt var 4 kg og vejede efter 4 uger ialt 5 kg.
Vi forsøger at "cykle" med benene, masserer hans mave blidt, men uden helt stor effekt.   
 
Kan vi afhjælpe at han skal igennem disse mavekneb ture ? Eller er det bare en fase nogle spædbørn skal over ?
 
Håber I kan hjælpe med et svar.

Hilsen Lone.

Kære Lone.
Der er ingen tvivl om at jeres søn har mavekneb, hvilket er helt almindeligt og ganske ufarligt. Helt sikkert er det også, at han vokser sig fra det men i mellemtiden kan du ev.t. prøve  Mylicon dråber som er nogle dråber du kan give i samråd med din Sundhedsplejerske eller læge, hvis I har mistanke om for meget luft i maven.

Mylicon hjælper hvis den lille har svært ved at bøvse efter spisning.

De købes i håndkøb på apoteket. Læs mere her om det her: www.pfizer.dk 

Du kan også prøve at gå til kiropraktor med ham, det hjælper næsten altid. Sørg for at finde en som har erfaring med spædbørn.

Held og lykke
Helle /morsbaby.net

 

 

En svær start

Jeg fødte en dejlig dreng den 2. april 2008. Graviditeten gik helt fint, men det kan man ikke sige at fødslen gjorde. Det tog 22 timer, og han ville bare ikke ud. Jordemoderen havde skudt et kilo forkert, samtidig med at min søns hoved stod og drejede. De prøvede med sugekop, men lige lidt hjalp det... Så det endte i kejsersnit.. endelig fik jeg vidunderet at se. Dejligt rund 4200 g, og 55 cm. Nu var alt bare som det skulle være... troede vi... 9 dage efter fødslen blev vi ringet op, at vi hellere måtte komme ud på børneafdelingen, da hælprøven havde vist et udsving... hmm.. Lægen i telefonen sagde, at vi ikke skulle være nervøse, da disse tests ofte viste en falsk resultat. Men lægen fortalt, hvad de havde fundet spor af i hælprøven, og hvad det ville betyde, hvis testen viste sig at være positiv. Her bliver man som nybagte forældre meget tavse, da man får fortalt, at end søn evt. har en stoftskiftesygdom, som kan gøre at deres søn bliver mental hjerneskadet inden en alder på tre år. Men lægen forsikre os om, at sandsynligheden for at prøven er negativ er stor. Så vi tager fortvivlet hjem, men tænker alligevel meget på det. 10 dage senere bliver vi ringet op... Det er fra sygehuset... vores søn har denne stofskiftesygdom.. Og hvad der oddsen lige for det.. han er det 21. tilfælde i DK og sandsynligheden for at få sygdommen er 360.000, hvor uheldig er vi ik lige???
Men da der ikke er ret mange tilfælde af sygdommen i DK, er der heller ikke ret mange der ved noget om sygdommen, -så der er ikke nogen der rigtig kan fortælle os noget... Der sidder en mand på rigshospitalet, som er specialist i stofskiftesygdomme, han har til dato kun haft to tilfælde. Men vi tager over til ham for at få nogle svar på, hvad det egentlig er vores søn han fejler. Han får os til at falde til ro, da han siger, at hvis sygdommen bliver behandlet med piller morgen og aften resten af livet, så ville der være stor sandsynlighed for at han ikke får nogle mén.
Så har vi overstået den første "svære situation" som forældre... men så opstår den næste.
Vores søn begynder at få det dårligt... vi tror det er varmen og det står på i tre uger godt og vel... indtil en nat, hvor kan begynder at ligge og nærmest ømme sig. Tænker ikke videre over det, før om morgenen, hvor han virker meget utilpas... Han har feber og har afføring rigtig mange gange på kort tid. vi tager derfor til lægen. Lægen sender os hjem med den besked, at det er ondt i ørerne... hmm...
Om natten bliver det meget værre... han ligger nærmest i komatilstand, og det er bestemt ikke rart at se. vi tager på lægevagten som sender os videre til børneafdeligen. de tager prøver mv. og vi er indlagt en uge. Det viser sig at han har haft en salmonellaforgiftning... og hvor er det så lige den kommer fra...???
 
Vi er nu kommet hjem og vores søn trives ok... Han har dog mange skrigeture og vil ikke spise. Han kan sidde hos mig og pludre, og så lige pludselig blive rød i hovedet og begynder så at skrige/græde... han spænder i kroppen og læner sig bagover.
 Folk siger at vi skal vente med at give ham til hver 3. eller 4. timer eller kun give ham med "når han melder sig"... Og hvornår er det så lige at han melder sig... hvordan ser jeg på ham når han melder sig??? Vi har ikke haft en normal periode med vores søn siden fødslen, og vi "kender" ham derfor ikke.. Så hjæææælp..!!!
Aner ikke om det er her jeg skal skrive... Er så meget på bar bund mht. alt, og føler snart at jeg går ud af mit gode skind... troede ellers at jeg var så stærk, men nej, jeg er blevet klogere.
Vores søn vejer nu 6400 g. og spiser mellem 300 ml. og 700 ml om dagen. Han spiser ca. 50 til maks 110 i et sug og så gider han ikke mere.
Når han ikke gider spise mere (fx efter kun 50 ml, hvor der fx er gået 5 timer siden han sidst har spist (og her formoder jeg altså at han er sulten) så er det som om han er "oversulten", men gider alligevel ikke at spise. Han læner sig ofte fremover eller vender hovedet ind mod brystet.. betyder det at han "søger" efter mad??? eller er det fordi han "gemmer" sig for flasken. Han bliver meget hidsig og begynder at græde, hvis vi giver ham flasken igen efter han er færdig med "1. sug". Vi vil jo bare så gerne give ham noget at spise, men det er en stor kamp hver gang. Og ikke nok med det, så vil han heller ikke sove... så han køre ofte sig selv helt op i en spids.
 
nu bliver han heldigvis snart 4 måneder, og vi kan forsøge at få ham til at spise noget andet... er der nogen der ved, om det er ok at starte med mos allerede nu hvor han kun er 3½ måned??
 
Samtidig køre han hans forældre op i en spids, for vi orker bare ikke flere dårlige dage... De første knap 3 måneder, har virkelig trukket alle kræfter ud af os.
Vi får at vide at det er godt at lave putteritualer... men ja, det er ikke nemt med ham, når han er så utilfreds. Vi har forsøgt at gå op og pusle, tilbyde flaske og synge mellem kl. 21.30 og 22.00 for at gøre det forudsigeligt for ham, men det virker sjældent. Skal vi bare blive ved med at lave ritualerne?? Det skal siges at vi går op når han bliver træt, og det er i nævnte tidsrum.
Vi har ingen daglig rytme og det er jeg ved at være en smule træt af.. min sundhedsplejeske siger at man ikke kan "tæmme" sine børn i denne alder, men det tror jeg altså ikke på. Hvordan får vi os en rytme, så dagen bliver lettere at overskue.. Skal jeg "presse" ham til at sove på bestemte tidspunkter af døgnet"
 
Tilsidst skal det lige siges at
Aleksander er i rigtig godt humør når han ikke skal spise... han pludre en hel del, og er lige begyndt at grine med lyd (nogle gang i hvert fald), hvilket jeg synes at yderst fantastisk. Han har fundet sine fødder og har nogle få gange rullet fra maven til ryggen og den anden vej igen.
 
 
Hjælp mig eller fortæl mig, hvor jeg skal skrive for at få noget hjælp.
Mange hilsner en mor der ser frem til en normal tilværelse, hvor hun synes at det hele er til at overskue igen.

Kære ....
Tak for din mail. Jeg må indrømme, at jeg sidder her med våde øjne efter at have læst din historie. Hvor er det bare en øv- start I har fået på, at blive forældre. Men hvor om alting er, er de problemer i har nu, lidt mere "almindelige". Jeg vil helt klart råde dig til at få ham i rytme, lige meget hvad alle andre siger. Det er lidt noget rod det hele og I trænger til at få en god og harmonisk hverdag, hvor du kan føle overskud til ren faktisk at nyde, at du er nybagt mor.
 
Når jeg snakker rytme mener jeg ikke, at han skal sove på bestemte tidspunkter eller at I fra nu af er slave af uret, slet ikke. Men I skal have en rytme som giver dig en selvtillid og sikkerhed på hvad det er din baby fortæller dig. Og den lille kære mand trænger til ro og forudsigelighed.
Jeg har skrevet en del om rytme her:
 
I det hele taget vil jeg råde dig til at læse hele baby siden plus din nyfødte baby- siden på Morsbaby.net.
 
Prøv at ligge de dårlige oplevelser bag jeg (selvfølgelig skal de bearbejdes og snakkes om ) men prøv at nyde nuet og glæd dig over alle de fine fremskridt han gør.
 
Hvis du er nervøs og stresset går det lige over i ham og så vil han hverken det ene eller andet.
Men han er knap fire måneder og du kan sagtens nå at give ham nogle gode vaner, sørg for at give ham meget kropskontakt og ro.
 
De er meget begrænset hvor meget stimuli de har behov for i den alder. Hvad han er brug for er DIG og din mand selvfølgelig. Men tag den med ro, du er en god mor og den værste periode er overstået nu. Det er tid til at jeres liv skal blive, som i havde forestillet jer det ville, da i endnu ikke havde fået ham.
Find den indre ro frem og find lykken frem, lykken over at have født en dejlig søn.
Han har brug for det og det har I også.
Få evt. din mand til at passe ham et par timer og smut så i byen alene eller med en veninde og shop babytøj eller gå på café....
 
Gå nogle lange ture med barnevognen.
 
Du skal ikke begynde at give ham mos før han er mindst 4 måneder, hans fordøjelse er ikke klar før.
 
Prøv rytmen (sæt jer grundigt ind i det, begge to) og skriv gerne igen og fortæl hvordan det går.
 
Stort tillykke med din dejlige søn.
Du gør det godt.
knus
Helle/morsbaby

 

Hjælp til søvn om dagen

Hej "mors baby"

Min dejlige datter er knap 4 måneder og trives godt. Dog søger jeg et godt tip til hendes søvn om dagen. Hun sover fantastisk om natten (mellem 8-11 timer), så det kan man ikke klage over. Men om dagen vågner hun ofte efter ca. 40 min. og er ikke til at lokke til mere. Så er hun pylret og halv sur indtil næste lur. Problemet lægger dog mere i, at hun skal trilles for at falde i søvn i barnevognen. Om aftenen kan hun selv falde i søvn i vuggen. Er

der en god metode til at komme af med den dårlige trille vane? Jeg har prøvet at blive ved barnevognen og trøste, hvis hun bliver ked af det, men hun falder altså ikke i søvn af sig selv.

Rådene fra mine venner er mange. Flere mener, at det kommer med tiden, mens andre mener at løbet er kørt.

 

Håber I kan hjælpe.

Hej Freja.
Tillykke med at din datter sover så længe om natten, det er der ikke mange 4 måneders babyer der gør, så det skal du glæde dig over. Hun er som sagt kun 4 måneder så du kan ikke forvente at hun er i en tidsbestemt rytme, men du kan sagtens begynde at tilstræbe at hun sover 3 lurer om dagen. En tidlig formiddags lur på et par timer, en længere middagslur og måske en kortere eftermiddagslur. Prøv at følge den rytme som er beskrevet på Morsbaby med sove-spise-vågentid- sove-spise- vågentid..........Det handle ikke om uret med om rækkefølgen, småbørn elsker forudsigelighed, det gør dem trygge.
 
Ang. trille vanen; er det et problem at trille hende og har du ikke tiden, må du vende hende af med det. Men har du massere af tid og ikke noget problem med det fortsætter du bare med at kører hende i søvn, det tager hun bestemt ikke skade af. Men babyer får lynhurtigt vaner og det er dig som skaber din datters vaner og dig som ændre dem.
Metoden til afvænning er som følger (og nej, selvfølgelig er løbet ikke kørt, det er noget du bestemmer):
 
Put hende først når hun tydeligt viser tydelige træthedstegn.

Når du putter skal det gøres med ømhed og med en rolig behagelig stemme, gerne et lille kys eller en prutlyd på kinden (god stemning). Du siger godnat og går lidt væk. Begynder hun at græde, må du vugge vognen blidt, så snart hun er holdt op går du igen, måske er en putning til også nødvendigt, hvor du siger ”jeg er her og passer godt på dig”.

 Du går så igen, græder hun- vugger du igen indtil hun holder op- putter og siger det samme. Måske er det allerede lidt bedre nu og næste gang hun græder kan du måske nøjes med bare at nusse hende lidt på kinden. Måske må du vugge 12 gange de første dage, men det handler om at gøre hende tryg så derfor må du ikke tvivle eller være usikker, det fornemmer hun.

Bare klø på, men husk på, at du aldrig må lade hende skrige. Du skal hele tiden komme igen og vise, at du er der, så hun ikke føler sig forladt. Hvis den er hel gal, må du naturligvis tage hende op og trøste hende, men lige så snart hun er trøstet putter du hende igen.

Held og lykke kære mor

Helle

 

Følger hun den normale udvikling?

Jeg er lidt i tvivl om hvorvidt min datters udvikling går helt som det skal. Hun er 6 mdr og 11 dage. Hun trillede fra mave til ryg da hun var ca. 3 mdr, men har ikke gjort det i et par måneder nu. Hun ligger på maven, men kan ikke bevæge sig, hverken frem, til siden eller tilbage.
Hun griber ivrigt ud efter alle ting og undersøger dem nøje med hænderene (skifter fra den ene hånd til den anden) og øjnene, men hun undersøger ikke med munden!!! Når jeg forsøger at føre tingen op til hendes mund stritter hun kraftigt imod. Hun bruger munden fint til at pludre med. Hun sprutter, hviner, leger med tungen og siger dada og bubu. Men der står alle steder at det er et vigtigt udviklingstrin at alle ting skal ind i munden. Så er der grund til bekymring når vores datter ikke gør det??
Hun spiser fint med ske og drikker af kop. Så jeg synes det er lidt underligt at hun slet ikke virker interesseret i at få noget andet op i munden. jeg har forsøgt at give hende skeen når vi spiser for at se om hun selv kan føre den bare i retning af munden, men det gør hun ikke. Hun får hver dag agurk og brød mm. i hånden for at se om hun vil have det i munden. men ak... Ikke interesseret!!
 
Er der grund til bekymring??
 
Maja

 

Hej Maja.
Nej, der er ikke det mindste grund til bekymring. Bare slap af, det skal nok komme. Børn udvikler sig ikke altid lige efter "bogen". Som du beskriver hende virker hun som et sundt og alderssvarende barn. På nogle områder er hun endda forud for hendes alder så du kan tage den med ro og nyde hende i fulde drag. Lige om lidt vil hun putte alt i munden og så vil du smile over din nuværende bekymring.
Mange hilsner
Helle/Morsbaby

 

Ung beskyttende mor

Hej …

Jeg skriver til jer i håb om at få svar! J

Jeg har en datter på der bliver 7 måneder d.25.4…

Min datter er en pige med krudt i numsen, der skal ske noget hele tiden. Jeg er en meget beskyttende ung mor, som er  altid bange for at der skal ske noget med min lille pige.

Kunne tænke mig at vide hvor meget med skal en baby på Laanas alder spise.

Jeg er altid bange for at hun ikke får nok.? L. (altså hvis vi spiser til aftens med  grønsager og kartoffler  nogen gange vil hun kun have 5 sker så vil hun ikke have mere)? Der jeg så er bange for at hun ikke får nok lokker jeg mad i hende helt ind til hun begynder at sige brække lyd? Jeg er lidt bange for at hun begynder at hade maden?

Kunne også læse på jer hjemmesiden at det er maget normalt at en baby begynder at set føder i munder når hun er 6 måneder men det gøre Lanna heller ikke?

Hun vil heller ikke lægge på maven? Jeg søger på Internettet konstant om babyer, der jeg så finder ud af nogen ting som andre gøre i hendes alder og hun ikke gøre bliver jeg meget bekymret?

Hvad skal jeg gøre`?

Hvordan skal jeg lad min lille skat følge hendes rytme og ikke være så bekymret for hende? I må hjælpe mig?

Håber jeg høre fra jer?

 

Kære "Mor".
Lad os starte med maden; Du bør ikke bekymre dig så meget. Hun er stadig i overgangsfasen og mælken er stadig det primære. Hvis du ammer forsætter du bare med det og lad hende drikke alt det hun vil. Hvis hun er på M.erstatning skal hun bare have som hun plejer. Du skal så tilbyde hende forskelligt mad, som du allerede gør, fortvivl ikke hvis hun til nogle måltider kun spiser 5 tsk. bare hun får rigeligt væske. Du skal ikke tvinge maden i hende og siger hun bræk-lyde er det hendes måde at sige tak for mad.
Hvis hun ellers tager på som hun skal og er glad og aktiv skal du ikke fortvivle, mad er stadig nyt for hende og hun vil langsom spise mere og mere. Tilbyd hende grød til morgenmad, grød (e.v.t med lidt most frugt i eller moset avokado) til frokost. Om eftermiddagen kan du give hende moset banan eller anden frugt og så mosede grøntsager til aften. Lad hende spise til hun selv sige stop, du kan godt forsøge at "lege" maden i hende ved at lave skeen til en helikopter osv. men tving den aldrig i hende, det er vigtigt at hun får et sundt og normalt forhold til det at spise.
 
Ang. det med at putte fødder i munden, det skal nok komme, det er meget forskelligt hvornår de opdager deres fødder og det du har læst på nettet er kun den gennemsnitlige alder, nogle babyer er lidt senere og det betyder ikke, at der er noget galt med dem. Men sørg for at lade hende ligge med bare tæer og hjælp hende med at få fat om dem. Det er også vigtigt at hun ligger på maven også selvom hun brokker sig lidt. Vend hende om flere gange om dagen og lad hende ligge på maven bare kort. Læg evt. selv på maven og underhold hende lidt eller læg et spejl eller noget spændende legetøj. De fleste babyer kan ikke så godt lide det i starten, men bare træn, så bliver det snart sjovere for hende,. Det er helt normalt, at hun brokker sig.
 
Jeg er sikker på at din dejlige lille pige udvikler sig helt fint, du skal ikke være så fikseret på hvornår hun skal dit og dat. De ting som står på nettet er som sagt kun gennemsnitlige. Der står f.eks i alle bøger at babyer får deres første tænder som 6 måneders. Men min venindens baby var et år da den første tand tittede frem og en anden fra mødregruppen var kun 4 måneder.
Det skal du ikke tage så nøje. Nyd din lille pige, elsk hende, kys hende, massér hende, giv hende svingture, så hun skriger af grin og giv hende lange dejlige bade.
 
Hun følger sin egen rytme.
Og hvis du bare fortsætter med at være en god og omsorgsfuld mor giver du hende de bedste betingelser for at udvikle sig i hendes HELT EGET TEMPO.
 
Ha det godt kære Mor
Mange hilsner
Helle/Morsbaby.net

 

Hvor tit skal baby i bad?

Hvor tit skal en baby i bad? Jeg mener fra nyfødt af, jeg har nemlig både hørt en gang om ugen og en gang om dagen

Hej,
Det er der ingen "regler om" men mange meninger. Du skal vaske din baby hver dag, husk alle folderne på halsen og under armene. Det behøves ikke foregå i badekar, du kan sagtens kropsvaske på puslebordet. To gange rigtig bad om ugen er rigeligt men hvis din baby og dig nyder det er det også helt fint med hver anden dag.
Kort sagt; Gør som  har lyst, bare du holder baby ren og velduftende (brug dog ikke sæbe endnu) Brug kun vand evt. tilsat lidt babyolie. Hvis du ikke kan lade være kan du godt bruge en meget mild babysæbe til numsen en gang imellem.
Hvis baby er utryg ved at bade er det en god ide at ligge en våd stofble eller vaskeklud rundt om hendes krop nede i vandet.
 
Mange hilsner
Helle/Morsbaby

 

Slank baby

Hej

jeg har en datter født 10.09.07. Hun er altså 6 måneder gammel. Hun blev født 52 cm og 3742 kg. Hun tabte sig en del da vi skulle lære at amme. Hun passer nu i str 74 i tøj og vejer ca 7 kg. Hun er altså en meget slankt og lang pige. Hun fri-ammer men synes alligevel for det meste at amme ca kl 07.30- 08, kl 11-11.30, kl 15 eller kl 16. Kl 19. Kl 22. To til tre gange indtil kl 06. Ud over det giver jeg hende frugt i løbet af dagen som hun gerne smager på. hovedsageligt banan, æble, pærer, gullerod og advokado. Jeg har forsøgt at give hende grød lavet på min egen modermælk men det nægter hun at spise. Jeg forsøger dog hver morgen omkring klokken 6-7 stykker. Hver eftermiddag omkring kl 14-15-16 og hver aften klokken 18 før hun kommer i seng. Det lykkedes i omkring 2 uger at give hende en type øko ris grød med banan og fersken som man kan købe på glas fra Nestle klokken 18. Hun ville spise et halvt glas hver aften men nu vil hun ikke spise den mere. Vi har øvet spisning siden hun var fire en halv måned fordi hun ikke vil amme borte fra hjemme og fordi hun også var meget tynd dengang. Hun vil kun amme hvis vi ligger i soveværelset på sengen med gardinerne for vinduerne. Når hun spiser derimod synes hun bedst om at der sker en milliard ting omkring hende men bryder sig ikke om at der er fremmede. Hun er meget aktiv og frisk og fremmelig i de ting hun kan men jeg kan ikke lade være med at bekymre mig over hendes vægt. Hvad kan jeg gøre for at få hende til at spise? Hvordan skal jeg hjælpe hende med at tage vægt på eller er det ikke vigtigt? 

Mvh
Anne
Hej Anne.
Ja,- din pige hører da ikke til de tungeste men lad nu være med at bekymre dig, hun er kun 6 måneder og det er næsten altid svært at begynde på maden, men du ammer stadig, så bare tag det helt rolig. Det vigtigste er, at I er begyndt, det gør ikke spor at det går langsomt fremad, der er ingen hastværk. Du skriver at din datter er aktiv og frisk og så længe hun er det er alting fint.  Der er ikke så meget andet du kan gøre end det du gør. Hun spiser et halvt glas af gangen, så hun er i gang men hun har brug for, at du ikke er så fikseret på det, hun skal nok spise mere når hun får behov for det. Mange børn spiser og vokser I perioder. Lige som man går og er død-bekymret over ens barn, som vejer i underkanten og ikke spiser meget mere end en lille bitte portion om dagen.- lige pludselig spiser de som besatte og vokser flere centimeter på kort tid. - Det svinger så utrolig meget. Hvis I ellers bare passer jeres læge+sundhedsplejerske besøg, hvor hun bliver målt og vejet- og alt ser fint ud, så er der ingen grund til bekymring.
 
Skab en hyggelig og afslappet stemning omkring måltidet. Hvis du bliver irriteret og frustreret over at hun ikke vil spise, fornemmer hun det straks og så kan du være sikker på at hun slet ikke vil have noget.
Prøv at lave en grød af ris eller majsgryn, med en god smørklat og din egen mælk ude i siderne. Start så med at made hende kun med din udmalkede mælk, bland så langsomt en lille smule grød i osv. Det er bedst at der er rimelig ro omkring måltidet men husk ikke at være for fikseret på at hun SKAL spise, det skal nok komme, bare vær tålmodig.
Held og lykke
Helle/Morsbaby

 

Mit barnebarn "kigger op"?

Kære brevkasse
 
Har skrevet til jer før, som I kan se nedenfor, og svaret var til stor hjælp for den lille familie. Nu har vi endnu et spørgsmål:
 
Vores dejlige barnebarn trives stadig rigtig rigtig godt,  han er nu blevet 11 måneder. Men her indenfor den sidste uges tid er han begyndt at "kigge op". Han gør det rigtig meget, i starten var det et par gange om dagen , nu er det 10-12 gange om dagen. Nu tænker vi er han ved at blive skeløjet, eller hvad søren er det.
 
Er det noget vi skal reagere på, til øjenlæge, læge? 
 
Hvad synes I ?
 
 
Kærlig hilsen mormor
Kære Mormor.
Der er højst sandsynlig ingen verden ting at være bekymret over. Børn i den alle gør nogle pudseløjerlige ting engang imellem. Min datter gjorde nøjagtig det samme i den alder, min sundhedsplejerske og jeg troede på det nærmeste, at hun nok var en smule retarderet, da det så virkelig mærkeligt ud. Men jeg fandt ud af at hun bare gjorde det, fordi hun havde fundet ud af, at hun kunne det. Der var intet i det andet end at hun eksperimenterede med nye underlige færdigheder hele tiden og denne bisarre ting var så en af dem. Det stoppede igen kort efter.
Nu ved jeg ikke helt hvad du mener med at han "kigger op", er det mon bare lidt engang imellem eller er det hele tiden?. Hvis det er hele tiden ville jeg kontakte øjenlægen ellers ville jeg lige se det an. For hans øjne er slet ikke færdigudviklet endnu og det retter sig sikkert.
Held og lykke med barnebarnet
Helle/Morsbaby.net

 

Natlige opvågninger hos 11,5 måneders dreng

Jeg skriver til jer i deperat håb om at I kan hjælpe på én eller anden måde.

Jeg har en dreng på 11,5 mdr. Fra han var 3 uger til han var 3 måneder som han 7 timer i stræk om natten uden at vågne. Da han var 3 måneder fik han svær forstoppelse der begyndte at vække ham hver time om natten hvor han græd. Dette blev behandlet med laktulose uden effekt og først da han blev henvist til børneafdelingen på OUH som 5½ måneder og kom på Movicol kom der styr på det. Han får stadid et kvart til et tredjedel brev movicol om dagen for at holde maven i gang. De fandt ingen forklaring på forstoppelsen.

Vi havde derefter 2½ måneder med fin nattensøvn hvor han sov ca 10 timer om natten med kun 1-2 opvågninger (luksus!) hvor han bare skulle have sutten for så omgående at falde i søvn igen. Så fik han gentagne mellemørebetændelser der endte med at han fik sat dræn i begge ører d. 15/2-08 med rigtig god effekt. Nætterne er blevet meget bedre på den måde at han falde ri søvn uden problem når han puttes. Han er heller ikke vågen i lange perioder ila natten mere men han vågner stadig ufattelig mange gange hvor han skal hjælpes til at komme videre i søvnen. Det mærkeligste er at han som oftest er super frisk om morgenen. Det er os der næsten ikke kan hænge sammen.

Den måde det kører på nu er at han puttes omkring 19.30 hvor han falder i søvn selv uden problemer. Han vågner efter 1 times søvn grædende og skal trøstes i favnen i ca 30 sekunder for derefter at kunne lægges i sengen igen og han sover nu 2 timer hvorefter det gentager sig resten af natten. Lige så snart han får sutten eller tages op  kan vi lægge ham til at sove igen uden problemer. Er det normalt?? Havde regnet med at søvnen ville komme tilbage til det gamle mønster med kun 1-2 opvågninger ila 10 timers nattesøvn efter isættelse af dræn.

Han sover op mod 3 timer af gangen i barevognen ila dagen uden opvågninger - vi er ved at køre ham ned på 1 lur ila dagen og han sover samlet max 3 timer ila dagen. Han trives fint. Vokser og spiser som han skal og udvikler sig mentalt og motorisk som han skal. Han er super glad og fræk ila dagen. Det er kun om natten der er problemer.

Det jeg vil høre er: er det normalt for en dreng på hans alder at sove på den måde eller er det noget vi kan gøre? Vi har forsøgt sovecoach.dk uden effekt. Er der bare nogen børn der sover sådan - og hvornår stopper det som oftest? Vi overvejer nemlig at gå i gang med ny graviditet omkring årsskiftet men ville gerne have noget bedre nattesøvn inden.

Mvh
Pia

Hej Pia.
Du spørger om det er normalt, at din lille dreng vågner så mange gange i løbet af natten og du havde håbet på at han ville vende tilbage til hans gamle mønstre.
Der findes ingen gammel vane for en baby, en vane kan blive til en ny vane og hvis en baby skal vende tilbage til et tidligere mønster (hvad de sjældent gør) vil det skulle genindlæres på ny, som en ny vane. Så det er helt naturligt at det ikke er blevet som det var før. Mens han har været syg har han naturligt nok fået nye vaner og dem har han nok ikke tænkt sig at ligge dem fra sig med mindre I som forældre viser ham hvordan.
Det er dejligt at han sover så lang tid i barnevognen, fortsæt endelig med det.
Men mit svar er at ja, det er helt normalt taget i betragtning, at han er ørebarn. Selvfølgelig har han ikke ondt mere efter han har fået dræn (husk at få tjekket om de er faldet ud) men det handler om vanen, den kan han ikke selv ændre. Men bare rolig selvfølgelig bliver det bedre, det er hårdt for jer men han lader ikke til at være i søvnunderskud da han sikkert ikke vågner sådan rigtig op når han giver lyd fra sig om natten.
Dog vil jeg, hvis det går jer på, råde jer til at køre lidt sovetræning, som I kan læse om på Morsbaby.net. Lad evt. far tage nogle nætter så mor kan få sovet (i et andet rum).
 
I kan rolig gå i gang med en ny graviditet, inden du er blevet gravid og de ni måneder er gået, så skal du se, at du sikkert har glemt alt om søvnproblemer.
Det er hårdt når man står lige midt I det men inden du ser dig for, sover han igen fint.
Mange hilsner
Helle/Morsbaby

 

Et mindre falde-i-søvn-problem

Hej
 
Jeg har et mindre falde-i-søvn-problem med min lille datter på snart 10 måneder.
 
Hun har længe været rigtig god til at blive lagt i seng og så lå hun længe og "snakkede, sang og grinede for sig selv. Hun blev aldrig ked, kun hvis hun tabte sin sut og ikke kunne få fat i den.
Så begyndte fortænderne i overkæben af drille og siden da er hun blevet fuldstændig ulykkelig, når hun bliver lagt i seng. Det er hulk, skrig og skrålen.
Det har vi ikke kunne holde ud, så nu ligger vi i vores seng med hende hver aften indtil hun er faldet i søvn, så bliver hun lagt over i sin egen seng.
Hun græder en del gange i løbet af natten (i søvne) og skal bare have sin sut.
Hun sover i sin egen seng i vores soveværelse. Hun er meget glad når hun vågner om morgenen, aldrig ked.
 
Jeg ville meget gerne at vi igen kunne lægge hende i seng og så gå, og hun selv kunne ligge og falde i søvn. Jeg ved bare ikke helt, hvordan vi skal gøre det.
 
Har i nogle gode råd???
 
Med venlig hilsen
 
Sidsel

Kære Sidsel.
Det er helt almindeligt at vanerne/søvnmønsteret ændre sig når tænderne begynder at komme og når vi forældre så begynder at ændre tingene ved at tage baby over i egen seng osv., så giver vi straks den lille nye vaner og de kan være ekstremt svære at ændre. Spædbørn har brug for meget kropskontakt, de kan næsten ikke få nok og de higer efter den. Nu putter i hende ved at ligge sammen med hende, hvilket bestemt ikke er nogen skade til ( det er kun lidt besværligt og kan tage lang tid). Når hun så vågner om natten i hendes egen seng helt alene tænker hun "Hov, hvad skete der, hvor er den dejlig varme store krop som lå ved siden af mig for lidt siden, nu bliver jeg utryg". Det er vigtigt at baby bliver puttet det samme sted som der hvor hun skal tilbringe natten. Så enten skal i lade hende blive i jeres seng eller også putte hende i hendes egen seng, tæt på jeres og så køre lidt blid sovetræning, den kan i læse mere om her:
I skal gøre det som fungere bedst for jer som familie, er der intet rigtigt som fungerer, er sovetræning i egen seng en god løsning.
Husk aldrig at lade hende skrige, hvis du har yderligere spørgsmål , udover hvad du kan læse på MorsBaby, må du skrive igen.
Held og Lykke
Helle/Morsbaby

 

spiseproblemer 3 mdr. gammel dreng

Hej
Jeg har et spise-problem med min 3 mdr. gamle søn. Siden fødslen har han fået brystmælk (begge bryster) og derefter mælkeerstatning på flaske, da jeg ikke helt har mælk nok til at gøre ham mæt. Det har fungeret fint og uden problemer. Efter bryst har han spist ca. 20-50 ml mælkeestatning ved hvert måltid. Jeg har i mange uger skrevet ned hvad, hvornår og hvor meget han spiser, så jeg ved nøjagtig hvad han har fået.
Så for 10 dage siden ville han pludselig ikke have flaske efter bryst. Han lavede (og laver stadig) nærmest opkastningsbevægelser og presser flaskesutten ud af munden med tungen. Han græder og krummer sig sammen. Men ofte søger han tilbage til flasken som om han stadig er sulten, men lige så snart han får flasken i munden spytter han den ud igen. Nogen gange gør han det også når vi når til det 2. bryst. Jeg har prøvet at give ham flasken først for at se, hvor meget han egentlig får ned inden han begynder at afvise flasken, og han får kun ca. 25 ml ned før han nægter at tage mere.
Det kunne se ud som om hans mave ikke kan rumme ret meget mælk ad gangen, hvilket jo ikke har været et problem før. Men nogle gange vil han gerne ha' bryst efter at have taget de ca. 25 ml fra flaske og afvist flasken. Så kan der pludselig godt være mere i maven?!?
Jeg har prøvet flg:
- været til læge og få tjekket hals, ører og mave. Lægen fandt intet unormalt. Temp. = 37,3
-været til osteopat for at få løsnet evt. spændinger i mave og nakke. Der var spændinger som blev løsnet, med det har ikke løst problemet.
-få min mand til at give ham flasken så han ikke forventede at få bryst. Det gjorde ingen forskel.
 
Når jeg vha. en brystpumpe tømmer begge bryster får jeg tilsammen 40-50 ml.
Når han kun får bryst og dermed ikke får så meget mad ad gangen bliver han hurtig sulten igen. Det sker efter ca. 1½ -2 timer. Hvor han f. eks. tidligere sov 4 timer til middag, vågner han nu midtvejs og skal have mad før han kommer ud og sover videre. Og så er han ikke nær så veludhvilet som tidligere. Han virker tit ked af det og urolig når han har spist. Han er ikke dehydreret eller umiddelbart mærket af ikke at få så meget mad. Bleerne er ikke så våde som tidligere, men han har normal afføring ca. hver 3.-4. dag som det altid har været. Han virker lidt mere ked af det end tidligere, men er ellers en glad og vågen dreng med let til smil.
 
Jeg har det skidt med at han bliver  så ked af det når han spiser og at han ikke får hvilet ordentligt. Har du et forslag til hvad problemet kan være? Kan det evt. have noget at gøre med hans lukkemuskel? Han gylper noget, men ikke voldsomt. Det er ikke noget jeg ellers ville være bekymret over.
 
Med venlig hilsen
 
Christina
Hej Christina
 
Py Ha! , det var en hård nød at knække. Du har jo fortalt detaljeret om alt hvad du har gjort.  Men en ting er sikkert han sulter ikke sig selv.... Er der ændret i hullet på sutteflasken så det enten går for hurtigt eller for langsomt ? Man forventer jo at hans appetit skal øges elle være stationær. Du skriver ikke om han har tabt sig men du har jo fået ham undersøgt så der må det jo være ok . Du har sikkert hørt " Det er nok bare en fase " og måske er det det.
 
Men er det en tendens der bliver ved må det være meget udmattende for dig at holde øje med hvor meget han får og være årsag til en del bekymring. Så  hvis dette bliver ved ville jeg for især din skyld udelukkende give ham erstatning ( har i ændret mærke?) så du præcis ved, hvad det er han får. Så intet godt svar men jeg tror ikke han er syg.  Jeg kan kun tro at dette pludselig går væk lige så hurtigt som det kom. Men elles min løsnings model at vænne ham fra hvis det bliver ved i uge vis .
Med venlig hilsen Runa/læge
 ps : nej det er ikke hans lukkemuskel .Sådan et problem dukker ikke pludselig op .

 

Manglende døgnrytme

Hej
Jeg har læst nogle udpluk fra brevkassen og vil meget gerne arbejde mig hen imod den døgnrytme, som I beskriver flere gange, med 8 t nattesøvn og 3 x 1½ t lur i løbet af dagen. Jeg synes det er svært at få indarbejdet en rytme og dagene kan være meget forskellige alt efter om vi kan få vores søn til at sove eller ej.
Vores søn er 8 uger gammel, han er vores første barn, er født til tiden og vejede 3500 g og var 51 cm lang ved fødslen. Han er sund og rask bortset fra at han er snottet, og han vokser fint.
Der har helt fra starten været problemer med at jeg ikke har mælk nok, så han har hele tiden fået suppleret med modermælkserstatning, når han har babset begge bryster.
I de første uger gik nat og dag ud i et og der var ingen system i hvor tit han fik mad og hvornår han sov og han græd rigtig meget (det gjorde moren så også:-(
Han virker som om han er meget plaget af luft i maven og det gør, at han har svært ved at falde til ro og tit vågner og vrider sig og siger lyde. Han får Mylicon-dråber før hvert måltid, men jeg synes kun det har lidt effekt hen første dag (vi har prøvet i 2 omgange).
I de sidste par uger har vi forsøgt at få lidt system i tingene og har lavet et skema, hvor vi skriver hvornår han får mad, hvornår han har "vågentid" og hvad vi laver med ham der, og hvornår han sover. Det har givet lidt ro, for nu får han mad fast hver 3. time, hvis han er vågen (han siger selv til for han er sulten efter 3 timer:-). Vi har så forsøgt at have noget "vågentid" med ham efter måltiderne, da jeg læste i en artikel på morsbaby.dk, at det giver energi at få mad. Men det er ikke altid det er sådan. Lige så ofte falder han i søvn efter et måltid.
Jeg synes ikke det er nogen rytme i hvornår han sover. Dagene kan være meget forskellige og det er enormt svært at planlægge noget, når man ikke aner hvornår sådan ca. at han sover/er vågen.
Vi kan prøve at få ham til at sove flere gange i løbet af en formiddagen, men det stort set er umuligt at få ham til at tage en formiddagslur på mere end ½ time. Han kan nogen gange falde i søvn på armen, men vågner når han bliver lagt i sin seng. Det er uanset om han har sovet 5 min eller 30 min på mors arm. Vi har også prøvet at svøbe ham i enten dyne eller tæppe, men han bliver helt vildt varm (selv kun iført ble og natdragt), så jeg er ikke så glad for at svøbe ham for meget ind (og han har ikke feber).
I dag f. eks er klokken nu 14.30 og siden han vågnede og fik mad kl. 6.00 i morges har han kun sovet hhv. 30 min, 50 min og 30 min. Han falder i søvn på armen hvis han vugges blidt og kan derefter flyttes over i liften, som fungerer som hans seng. Men han vågner igen efter ½-1 time. Han fik mad kl. 13.40 og var så træt, at han hang som en klud over min skulder til sidst. Så jeg lagde ham ind i liften og ventede et par minutter hvor han sov fint. Men så vågnede han efter kort tid og har indtil nu ligget og sagt en masse lyde og viftet med både arme og ben.
Hvis jeg ellers tolker ham rigtigt, så har han tit mavepine og bliver mørkerød i hovedet når han prøver at prutte. Og så er det jo svært at falde til ro og tage en god, lang lur. Han har afføring med normal konsistens hver 2.-3. dag og ser ikke ud til at være besværet, når han skal af med det.
Har I nogle gode råd til, hvordan vi får indarbejdet en god rytme? Hvad tid på aftenen vil I anbefale, at han bliver lagt til at sove? Hvis han "kun" skal sove 8 timer om natten (afbrudt af en t enkelt måltid) vil jeg helst ikke putte ham tidligere end kl. 22.
 
Håber at høre fra jer :-)
 
Med venlig hilsen
 
Christina

 

Hej Christina.
Tillykke med jeres dreng.
Det er rigtigt at du trænger til at få lidt struktur i din hverdag med din lille søn, men det er svært når han kun er 8 uger. Men ja, jeg har en masse gode råd om hvordan man får sit barn i rytme, men det vil alt sammen være en genfortælling af det som står på Morsbaby under "spædbørn og søvn". Ellers har jeg følgende råd til dig:
-Gå ikke så højt op i tidspunkter kun rækkefølge, spise-vågentid- sove osv. Hvis han vågner efter mindre end en halv time må du prøve at få ham til at sove igen
-Stil ham ud i barnevognen. Jeg har selv en pige på knap 3 måneder, indenfor tager hun højst en halv time udenfor ca. 2 timer.
-Sørg for at han altid er bøvset godt og grundigt.
- Hvis han er plaget meget af luft i maven så opsøg en kiropraktor, det er som regel en god investering.
 
Men læs nærmere her:
 
 
Og rigtig meget held og lykke.
Helle/Morsbaby

 

Mylicon dråber

hej helle.
Jeg vil skrive og spørge dig til råds om nogen dråber ved navn Mylicon-dråber har læst om dem på netdoktor og ser ud til at de virker på at babyerne bliver gladere.
 
min søn kristoffer der er fra d.20dec er meget utilfreds og sur når han er vågen.
prutter konstant så har meget luft i maven.
i dag har han næsten ikke sovet eller vil spise da hans mave gør ondt har gået emd ham på armen det meste af tiden imens han har hylet..
 
mvh kristina

 

Hej Kristina.
Ja, jeg kender godt Mylicon-dråberne og har efterhånden også hørt om en hel del babyer som de har hjulpet. Dog kender jeg også nogle stykker, hvor dråberne ingen effekt havde.
De hjælper netop på luft i maven efter måltidet, så hvis det måske er det han lider af syntes jeg du skulle prøve dem.
Hvis du ammer skal du måske prøve at se om hans utilfredshed har noget at gøre med hvad du spiser. Madvarer som typisk kan give uro i barnets mave er: kaffe, kål, løg, nødder, chokolade, vindruer, appelsiner, eddike, citron, appelsinjuice og stærkt krydret mad.
 
Prøv evt. at svøbe ham når han bliver urolig.
 
Held og lykke
Helle/Morsbaby

 

Vil ikke sove i egen seng

min datter på 17mdr,har jeg det meste af tide indtil 10mdr bare kunne lægge i seng og så lå hun og pludrede og legede med sine hænder osv. så lærte hun for alvor at rejse sig op, og siden har senge ligningen været et stort grædende problem....indrømmer at jeg har svært ved at høre hende græde, så hun har efterhånden taget magten...dvs hun blir lagt ved siden af mig på sofaen,og falder hurtigt i søvn. efter 20-30min.ligger jeg hende ind i sin seng, lige så hurtigt vågner hun og græder uhæmmet indtil hun så igen havner på sofaen..efer flere forsøg hver aften ender det med at hun sover der ved mig indtil jeg går i seng.for så er jeg så træt og ligger hende v mig uden bøvl indtil næste morgen.følgeligt at hun har fundet sit helt ejet vider program,men HVORDAN får jeg hende til at sove i sin egen seng,s å jeg som alene mor igen kan få aftnerne for mig selv????
 

Hej,
Det er nogle rigtig gode vaner du har givet din datter hva?? (ha ha)
Først vil jeg sige til dig at der ikke er noget galt i at hun falder i søvn sammen med dig. Hun syntes jo det er hyggeligt og det gør hende tryg. Men hvis det er et problem for dig, må du starte lidt sovetræning.
Du kan læse om sovetræningen her:
Den handler om at lære din lille pige at sove og falde i søvn selv på en kærlig og tryghedsskabende måde.
du må aldrig lade hende hyle sig selv i søvn. Skab nogle faste ritualer og gør det samme hver dag. Trøst hende når hun græder, put hende tilbage i sengen når hun er beroliget, om du så må gøre det 34 gange.
Stol på dig selv og glæd dig til igen at have lidt alenetid om aftenen.
Held og lykke
Helle/Morsbaby.net

Ignorerer mor

Kære brevkasse
 
Min datter og svigersøn har fået jorden dejligste søn. Han er lige blevet 8 mdr, og trives rigtig godt.
 
Men min datter er alligevel en lille smule ked af det kan jeg mærke på hende. Hvis hun feks. har været væk fra drengen et par timer og kommer tilbage, så er det som om han ignorerer hende lidt...kigger til den anden side.
 
Hun er stadig på barselsorlov med ham og som sagt så trives de fint. Men når hans far kommer hjem fra arbejde så spjætter han med arme og ben, men det gør han ikke omvendt når min datter kommer.
 
Hvordan kan det være?? Det skal lige siges at faderen leger lidt vildt med ham når han kommer fra arbejde, kan det være sådan noget han husker og synes er sjovt? Min datter leger da også med ham, men knap så vildt.
 
Vi håber på svar fra jer.
 
 
Kærlig hilsen "mormor"

 

Kære "Mormor".
 
Hvor er du dog en sød mormor!.
 
Du skal ikke være bekymret, den adfærd dit barnebarn viser er fuldstændig sund og normal. Det handler om, at tilknytningen mellem din datter og hendes søn er så stærk og god, at han ved, at han kan gøre hvad som helst og han vil stadig være elsket. Han er så 100% sikker på hendes kærlighed og nærvær, at han ikke behøves at "tilfredsstille" hende med at være begejstret efter de har været adskilt et par timer. At han direkte ignorerer hende er noget han gør for at bekræfte sig selv i ovenstående.
I og med at han ikke er lige så mange timer sammen med sin far er det klart at han er lidt mere interessant og her må han virkelig vise, at han er vild i varmen for at være sammen med sin far, for han ved jo ikke med sikkerhed, hvor længe han bliver.
Det handler ikke så meget om kærlighed for han elsker helt sikkert begge hans forældre, men der er jo ingen som MOR, når man er 8 måneder. Selvom det måske ikke altid ser sådan ud på overfladen, kan du være helt sikker på at  betydningsmæssigt er din datter klart på førstepladsen i forhold til deres lille søn. Børn knytter sig altid mest til dem de er mest sammen med. Hun giver ham det stabile, den grundlæggende tryghed, men når farmanden så kommer hjem så er det klart, at så sker der lidt og hvis de leger vildt, så er det klart han er populær.
Glæd jer over at den lille er så glad for sin far, mange børn i den alder afviser deres far.
Glædelig jul
Mange hilsner
Helle/Morsbaby

 

Rokkende baby

Hejsa.

Jeg har en spørgsmål, som jeg håber i kan hjælpe mig med. Vi har en dejlig dreng på 8 måneder. Den sidste stykke tid er han begyndt at sidde og rokke frem og tilbage. Når han sidder på gulvet, eller når han sidder ved os, og ind i mellem når han sidder i hans høje stol. Er det normalt? Der var på et tidsunkt hvor han var svært at få øjenkontakt med, men det er blevet meget bedre. Men han er også en dreng som følger med i det hele. Men jeg er lidt nervøs med det rokkende bevægelser.

Håber i kan give mig et svar.

Med venlig hilsen Jane

 

Hej Jane.
 
Jeg har i mit arbejde som pædagogisk konsulent i dagplejen set børn som rokker i præcis den samme alder som din søn. Jeg kan godt forstå, at det bekymre dig da det jo unægteligt ser noget "skørt" ud og så tror jeg at vi forbinder rokken, med udviklingshæmmede mennesker. Men bare rolig, jeg tænker bestemt ikke at der er det mindste galt med din dreng. I 8-måneders-alderen er barnet ivrig for at kunne bevæge sig lidt mere (krybe, kravle eller gumpe sig frem), hvis motorikken ikke lige følger med iveren og lysten til at bruge sin krop sker det indimellem, at barnet bliver nød til at rokke for at få "styret sin lyst". Det er således kun et kort mellemstadie, som sikkert forsvinder i takt med at barnet lærer ny færdigheder.
 
Den anden mulighed er understimulering, det vil sige, at han ikke bliver tilbudt nok motoriske udfordringer.- At han for ofte sidder i højstol, autostol e.l. Dette bevirker nemlig også at han motorisk vil udvikle sig lidt langsommere end det egentlig var hans fysik tiltænkt.
 
Så det du kan gøre er at give ham udfordringer, trille ham på en madras, tumle rundt med ham, give ham flyveture, massage, kravl med ham og sørg for, at han kun i begrænset omfang bliver sat i en situation, hvor han ikke har mulighed for at bruge sin krop.
 
Hvis din dreng stadig rokker om et par måneder, vil jeg råde dig til at ringe efter sundhedsplejersken.
 
Held og lykke med ham
Mange hilsner
Helle/Morsbaby

 

Spjæt

kære brevkasse
jeg har en dreng på 4 måneder, stor og prægtig over 8 kg. mit spørgsmål
går på at når han skal sove og er lige ved at falde i søvn vågner han
med et spjæt, det kan gentage sig rigtigt mange gange til han enten er
udmattet eller bliver så irriteret at han falder i søvn, jeg troede det
var noget der aftog fra han var 3 mdr. men nu er han som sagt 4mdr. det
gør ham svær at lægge, han sover generelt uroligt, men vi er begyndt at
lave en øvelse så han prutter, det ser ud til at virke.
Han gnider og kradser sig også meget når han skal sove, der har jeg
købt nogle små bomuldsvanter, da han fik sår i hele hovedet, men issen.
Det var så lidt af mine bekymringer, men ved i noget om denne spjætning
og hænger den sammen med alt den anden uro han viser når han skal sove?
mange hilsner
Toril

Kære Toril

Spædbørn har fra fødslen af mange forskellige reflekser som aftager med
alderen. En af disse reflekser er moro refleksen som får barnet til at
spjætte med arme og ben når de eksempelvis hører en pludselig lyd. Denne
refleks kan også sætte i gang når barnet er faldet i søvn og den vil da vække
barnet pga. de mange spjæt. Sundhedsstyrelsen  anbefaler/ råder forældre til
at lægge deres spædbørn til at sove på ryggen af frygt for vuggedød. Dette
giver imidlertid nogle andre problemer, dels skal man være opmærksom på at
barnet ikke for et skævt hoved og dels får barnet flere reflekser når det
ligger på ryggen end når det ligger på siden.
Hvis man svøber barnet vil det falde til ro og ikke blive vækket af
reflekserne. Svøbet giver dels en tryghed som barnet kender fra livmoderen
og virker beroligende på de mange reflekser og hindrer også barnet i at
kradse sig selv.
Mht svøbet så skal det lægges således at armene er ned langs siden og holdes
tæt ind til kroppen. Det er videnskabeligt bevist at spædbørn der er svøbt
sover bedre, dybere og længere og har en mere rolig søvn. Dette kan du læse
om på min hjemmeside
www.svøbditbarn.dk

For at det skal virke med at lægge svøbet er det vigtigt at svøbet er stort
(ca. 1,15 x 1,15 m) det må ikke være elastisk, eller glat for så kan det ikke
holde. Det må heller ikke være for tykt for barnet må ikke få det for varmt.
For at sikre barnet mod for meget varme kan man evt. tage noget at tøjet af
under svøbet og mærke efter må barnets bryst, nakken og ørerne om det har
det for varmt.

Jeg er overbevist om at svøbet vil være den rigtige løsning for dit barn og
de problemer som I står med.

Du skal være velkommen til at vende tilbage med evt. spørgsmål.

De bedste hilsner

Kirsten Sellin
Børnefysioterapeut


 

 


Hejsa,
jeg er mor til Liam på 7 uger - og jeg føler mig bare så ked af det og utilstrækkelig!
Liam har de sidste 4 uger ikke villet/kunnet sove i løbet af dagen, og han græder så snart, jeg ligger ham fra mig (når han ligger/hænger ved mig, er han tilfreds). Han plejer at falde i søvn om aftenen, og vågner så 1-2 gange i løbet af natten for at få mad. Når han har spist, tager det 1 time til halvanden, før han finder ro til at sove igen. Igennem hele natten grynter han ofte, som om han er generet af maven. Han virker generelt generet af maven - han får modermælkserstatning, da jeg ikke kunnet amme (har prøvet med Nan1, grøn allomin og nu enfamil). Han får mylicon-dråber, efter recept fra lægen. Og han gylper meget - også flere timer efter måltid (han tager fint på) - derfor er vi begyndt på enfamil efter råd fra sundhedsplejersken. Liam er meget forslugende og svær at mætte - giver vi ham lov, kan han nogle gange spise 250 ml. på ét måltid. Det skal i den forbindelse nævnes, at mængden af gylp er den samme, om han får 100 ml. eller 250 ml. Vi sørger selvfølgelig for, at Liam gylper efter måltidet, og holder også gerne en bøvse-pause under måltidet. Vi bruger aventflasker, og han tager gerne 15-20 minutter om et måltid. Jeg aner ikke, om hans manglende søvn hænger sammen med gylpeproblemerne?
Liam har afføring dagligt.
Jeg er efterhånden ved at være meget frustreret og ked af det, for hans signaler er ikke til at tyde, og der er ligesom ikke forskel på dem fra time til time. Han er generelt bare mut og vil være hos mig - ellers græder han, og ja... så virker han umættelig, og er ofte sulten kort tid efter et måltid.
Jeg håber virkeligt, at I kan hjælpe!
Kh. Maj-Britt  


Kære Maj-Britt
Jeg kan godt forstå din fortvivelse, det er hårdt når man har gjort en masse forsøg på at få den lille til at falde til ro og det så ikke helt lykkes. Jeg tror bestemt at din søn får nok at spise og det lader også til at han kommer fint af med maden igen, så det er nok ikke der problemet ligger.
Du fortæller at han falder til ro og er tilfreds når han er hos dig, og det fortæller mig at han søger tryghed og nærhed (hvilket er meget naturligt for hans alder). Det at din søn giver udtryk for at være mere sulten når han lige har spist behøver ikke at være et behov for mad men kan være et behov for at sutte og søge tryghed og nærhed. Mange forældre bliver vildledt i den forbindelse og kan komme til at give barnet mere mad en det har brug for, i bedste overbevisning om at gøre det rigtige.
Når det lille barn ligger i moderens mave får det nærhed og masser af sanseoplevelser 24 timer i døgnet. Det bliver vugget konstant ved moderens vejrtrækning og bevægelser og livmoderens giver en tæt følelse af nærhed. Samtidig lytter barnet til en kraftig susende lyd fra moderens blodårer i maven som ligeledes giver en tryghed til barnet.
Mange spædbørn føler sig understimuleret ved at alt er stille i lyd og bevægelser og savner nærheden fra mor/ far. Dette tilgodeser de fleste forældre ved at pusle og være tæt på barnet, men for mange spædbørn er dette ikke nok især ikke når de skal lægges til at sove alene.
Men der findes en metode, hvor man efterligner livet i mors mave, som giver fred og ro til det lille barn (og dets forældre).
 
Når barnet bliver uroligt eller skal sove kan man gøre følgende:
 
svøbe barnet: det at svøbe, giver barnet en følelse af at det bliver holdt om, ligesom da det lå meget tæt pakket i livmoderen. Det er vigtigt at det ligger tæt omkring armene for at forhindre de mange reflekser som spædbørn har og vækkes af. Så et stort stykke stof som ikke er for varmt. (vigtigt at checke om barnet har det for varmt, for så må man tage noget af dets tøj af under svøbet).
 
hårtørrerlyd: den susende lyd minder om den fra livmoderen. Spædbørn falder til ro og sover godt til denne lyd.
 
Når man skal få den lille til at sove starter men med svøb og lyd og laver nogle vuggende bevægelser mens barnet ligger sideliggende i skødet. Det er lidt for omfattende at give en fuld beskrivelse her. Men hvis du vil vide mere kan du læse om dette i min bog Svøb dit barn.
Du kan også læse mere på min hjemmeside www.svoebditbarn.dk
 
Jeg vil anbefale dig at prøve metoden, der er rigtig mange der har haft god effekt af metoden (læs under Forældres Respons).
 
Jeg vil være meget glad hvis du vil give mig en tilbagemelding om hvordan det går og eventuelle spørgsmål.
 
Mange venlige hilsner
Kirsten
 

 

pludselig vågen om natten??

Hej
 
Jeg har en lille dreng på 10 måneder, som er inde i en rigtig dårlig periode. Han har altid været et nemt barn, sovet i sin egen seng siden han var 4 måneder, og sovet igennem siden han var 5 måneder. Nu er det blevet helt modsat. Han er begyndt at vågne om natten.
 
Når vi putter ham om aftenen er der ingen problemer. Vi sidder på hans værelses og giver ham vælling. Derefter bliver han puttet med sin bamse og lyset bliver lukket. Der bliver sagt godnat, døren på klem, og så hører vi ikke en lyd før næste morgen.
Nu er han så begyndt at vågne omkring kl. 02. Han græder og vi kan slet ikke berolige ham. VI plejer at give ham en flaske eller tage ham ind i vores seng når det en enkelt gang sker at han vågner, og så sover han med det samme igen.. Nu græder han helt ulykkeligt ligemeget hvad vi gør.. Han vil gerne sove, for han kæmper sig fra side til side for at finde ro...Det har nu stået på i 1-2 uger, og de fleste dage ender det med, at barnevognen kommer frem og vi går en tur med ham. Så sover han....
 
Jeg har svært ved, at kører den hårde metoder med, at man skal lade ham græde, tage ham op osv, for det virker som om at han har det rigtig skidt... Det hjælper heller ikke at tage ham op og trøste ham, for han græder bare endnu mere, da han er træt..
 
Er det normalt, måske en periode? og hvad skal vi gøre? Han er startet vuggestue da han var 7 måneder og har lige fået 2 tænder i undermunden..
 
mvh nogle bekymrede forældre

 

Kære bekymrede forældre.
I spørger om jeres søns pludselige soveproblemer er normale!
Ja, er svaret. Så normale at I tror det er løgn. Jeg bliver vildt imponeret når jeg læser om hvor let jeres søn ellers har været. Der kan være mange forskellige årsager til at han nu vågner om natten. Det er højst sandsynligt kun en overgang, som måske allerede er ovre når I modtager denne mail. Jeg kan af gode grunde ikke fortælle jer, hvad der gør at han vågner selvom jeg syntes I skal få tjekket hans øre hos en ørelæge eller forsøge at give ham lidt kamillete, da det også kan være mavekneb.I gør alt det rigtige og det glæder mig at høre at I ikke bruger den såkaldte hårde metode. Selvfølgelig skal han trøstes...
Men se lige tiden an, det er normalt at børn i den alder lige pludselig ændre søvnmønster for en periode, men som sagt, det er alt tid en god ide at få tjekket ørene.
Held og lykke med jeres lille dreng
Helle/Morsbaby

 

Hvor længe sover babyer normalt

Hej med jer.
 
Jeg har en dejlig dreng på 2½ mdr. Han trives og er en stor dreng på 6800 gram og 68 cm.
 
Mit spørgsmål går på søvn; Hvor længe sover babyer normalt og hvor tidligt bør man starte med et putte-ritual?
 
Pt. er drengen vågen fra ca. 12 middag til 22.30 aften afbrudt af en lur to gange af ca en ½ times varighed. Han falder som regel i søvn i liften i stuen og sover i den frem til han skal have mad sidst på natten.
 
Med venlig hilsen
 
Karina

Hej Karina.
Der er kommet en række spørgsmål efter dette, derfor varer det lige lidt tid inden vi når til dit andet spørgsmål du har sendt..
Her kommer svaret på dit spørgsmål om søvn:
 
Det normale har vige grænser, hvad der er normalt for det ene baby er det måske ikke for en anden. Men der er selvfølgelig nogle gennemsnits tal for hvor mange timers søvn babyer generelt har behov for (selvom søvnbehovet også i den alder er individuelt.)
Babyer fra 1 til 3 måneder har brug for 15-18 timer i døgnet, som regel fordelt på 3 lure om dagen ca. 1 1/2 time hver og så ca. 8 timer om natten.
Din dreng er vågen i 10 1/2 time bortset fra to korte lure på kun 1/2 time. Hvad med inden kl. 12?, afslutter han først sin nattesøvn kl. 12 om middagen? eller er han mon også vågen om formiddagen. Lige meget hvad sover din dreng nok lidt mindre end gennemsnittet. Det er en lidt "sjov" rytme I har, men hvis I trives med den er det jo fint nok. Jeg kunne dog godt ønske for jer at I med tiden fik rykket den lidt tilbage, således at han blev puttet til aften noget tidligere evt. ved 8 tiden og så stod op ved 7-8-9- tiden om morgenen. Der ud over 3 lure om dagen; en formiddagslur, en middagslur og en eftermiddagslur.
Men igen, det handler om hvad I hat det godt med og så længe din dreng er glad og tilfreds er der jo ingen grund til at ændre på det.
Putteritualer kan du rolig starte på, jo før jo bedre. Babyer elsker at tingene er forudsigelige og genkendelige. Ritualer gør dem trygge og rolige.
Mange hilsner
Helle /morsbaby

 

Gylp, sut m.m.

Kære panel :o)
 
Jeg har en dejlig dreng på 18 uger - en stor og glad basse på ca. 7-8 kg. Han er fra starten blevet ammet 100%. Mit problem er, at han altid har gylpet rigtig meget. Jeg er godt klar over, at han ikke fejler noget, men det giver nogle ret frustrerende nætter. Når han vågner om natten og bliver ammet, ligger han og gylper og er meget urolig i lang tid efter. Også selv om jeg bøvser ham af.
Desuden bruger han mig som sut om natten (han sover ved mig). Hvis han ikke får sin "sut", vågner han. Og når han får lov til at sutte, får han for meget mad, og ligger derefter og raller/gylper. Jeg har ihærdigt forsøgt at få ham til at bruge en sut, men det vil bare ikke lykkes. Jeg har prøvet flade sutter, anatomiske sutter, store sutter, små sutter....suk..
Jeg vil så inderligt gerne have, at han lærer at bruge den sut, så jeg kan få fred og han kan få sin gode søvn. Har I nogle ideer?
 
Mvh
Susanne
 
Kære Susanne.
Herligt med en stor Bassedreng!!
Som du selv skriver er det ikke noget alvorligt, det med at han gylper meget. I jeres tilfælde hvor din lille dreng bare elsker mors bryst, er der slet ingen tvivl om at han ganske enkelt får alt for meget mælk når han ligger der og småspiser hele natten. Det er en helt naturlig og ret så praktisk refleks at babyer gylper det op de har fået for meget, alligevel kan det dog godt give lidt mavekneb.Der er ikke så meget andet at gøre end at lave om på jeres ellers så hyggelige vaner. Det er rart at ligge sammen med sit lille barn om natten, men hvis har vænnet sig til at dette er ensbetydende med at han skal spise hele tiden, så må I ændre lidt på vanerne. Jeg syntes du skal flytte ham over i hans egen lille seng ( selvfølgelig skal han blive i soveværelset). Men han skal lidt væk fra duften af dine bryster/mælk. Lad ham så kun få mad højest et par gange i løbet af natten og fortsæt med at tilbyde ham en sut og e.v.t. en flaske med kogt vand. Han bliver sikkert tosset, så hvis du har en mand kan du evt. lade ham tage tørnen et par nætter, sådan at du kun er på banen når han skal have mad. Så længe du ligger der med hans dejlige spisekammer lige i hovedet, bliver det nok lidt svært at ændre.
Held og lykke
Mange hilsner
Helle Hirshals/Morsbaby

Fortsætter.....

Kære Helle
 
Jeg har nu i tre nætter forsøgt at få min 4 1/2 mdr dreng til at sove selv (vær sød at se ovenstående mail). Min mand har ligget med ham om natten, og jeg har selv sovet på en madras inde i min ældste datters værelse for at være fysisk væk fra ham.
 
Den første nat gik okay. Han vågnede først kl. 4.30 og da fik han mad hos mig. Kl. 6 ville han have mad igen (eller sin sut;o) og jeg blev liggende med ham en times tid til han vågnede helt. Det var selvfølgelig en fejl, og vi aftalte, at jeg den næste nat ikke skulle blive liggende efter amning. Som sagt så gjort. Han protesterede rimelig voldsomt, men han endte efter et par timer med at falde i søvn i min mands arme.
I nat gik det så helt galt. Kl. 1 vågnede han, og for første gang tog jeg ham helt op, da jeg ville amme ham i stuen (jeg havde slukket al lys, og jeg talte ikke til ham). Jeg tænkte, at han helt skulle væk fra natteamningen i vores seng. Resultatet var, at han vågnede helt. Min mand lagde sig ind i sengen med ham, hvor han skreg i en time. Gråden var først vred, men til sidst meget meget ulykkelig og magtesløs. Han har åbenbart et godt organ, for jeg har aldrig hørt ham skrige så højt og så vedvarende. Min datter på 4 år havde kolik som spæd, men jeg erindrer ikke, at hun kunne skrige ligeså højt og insisterende. Det føltes simpelthen som overgreb. Det endte med, at jeg overgav mig...og ammede resten af natten.
 
Hvordan får vi - helt konkret - lavet en god overgang, hvor han ikke skal bruge mig som sut? Han har hverken sut, bamse, sutteklud, tommeltot eller andre remedier han bruger som trøst. Han kan heller ikke finde ud af at bruge sutteflaske. Vi har en lille seng til ham inde i soveværelset med sengerand og det hele. Vi har bare ikke brugt den endnu, da vores puslebord hænger over den (væghængt). Vi har ikke så meget plads, så derfor startede jeg oprindeligt med at min søn sov ved mig, da det var meget nemmere.
Jeg er meget frustreret og ked af det, da jeg jo kan se for mig, at han kun kan bruge mig som trøst det næste år?!
 
En meget træt og frustreret hilsen
Susanne
 
Kære  Susanne.
Det er ikke let, tro mig, jeg har været der mange gange. Man føler sig som verdens ondeste mor. Jeg tror problemet er at du ikke er sikker i din sag plus at det nok har været for hårdt for dit kære moderhjerte at rykke helt ud af værelset. Hvor har du dog pint dig selv ved at høre på alt skrigeriet, åh.. hvor jeg føler med dig. Men det er bare så flot at du handler... din plan skal nok bare justeres lidt...
 
Når vi som mødre pludselig beslutter at nu er det tid til at vores baby ikke længere skal ligge op af os hver nat, er det en kæmpe stor omvæltning for den lille. Fra babys synspunkt vil det føles således: " Nu har min mor haft mig ved hendes side hele mit liv. Hun har været der hele tiden, hendes dejlige varmer bryster måtte jeg bruge som jeg ville.- Og så SLAM- BUM- MOR er forsvundet, hvor er hun og hvorfor kommer hun ikke når jeg kalder, jeg er desperat. Derfor må jeg græde meget højt, det er den eneste måde jeg kan udtrykke mig på- og MOR plejer jo at være der bare det mindste lille grynt, HVAD SKER DER?"
Det er sat lidt på spidsen det ved jeg, men babys vaner kan være svære at ændre og måske har overgangen været lidt brat for den lille mand (Og for dig). Egentlig tænkte jeg ikke da jeg skrev til dig sidst, at du skulle ud af soveværelset. Det optimale vil være at han kommer over i hans egen seng, som stod i lidt afstand til din (så må I slå puslebordet op om natten eller ommøblere) Det bliver nok for hårdt for jer begge helt at være adskilt og han har jo tydeligvis savnet dig forfærdeligt. I bliver også nød til at finde en løsning som I alle har det godt med og den er bestemt ikke at du sover i et andet værelse. Du skal sove i din seng og det er dejligt at du har en mand som hjælper til, lad ham endelig fortsætte med dette også selv om du er i værelset.
Hold fast på din beslutning om at fra i dag af skal I ligge en plan for hvordan alle i familiens behov for søvn og nattero kan blive opfyldt. Tænk på at det handler om hvordan nætterne skal være 3 måneder fra nu af, eller måske 6 måneder eller endnu længere...du må ændre det nu. Husk alt hvad du gør, lærer du din baby. I alle de måneder han har sovet hos dig har du lært ham eller instrueret ham i at " sådan falder du i søvn og sådan er nætterne". Når først han har lært det kræver det sin mand at lære ham noget nyt.
Det lyder måske lidt hårdt, men det er ikke sådan ment. Han skal lære at falde i søvn selv, ikke i jeres arme.  I skal selvfølgelig ALDRIG lade ham ligge og skrige alene, han skal altid trøstes og vide at I er der. Det du helt konkret skal gøre er beskrevet på morsbaby her:
Altså  tag ham kun op hvis det ikke er muligt at berolige ham i hans seng. Så snart han stopper med at græde putter I ham i sengen igen, således at han selv falder i søvn og derved ikke vågner et andet sted end der hvor han var ( dette sker måske 36 gange første nat).
Lad være med at prøve noget nyt hele tiden, det bliver han kun endnu mere forvirret af. Beslut dig til hvor mange gange du vil natamme og hold fast på beslutningen. Det er slut med at du er hans sut, det er nemlig dig som den voksne der skal træffe den beslutning. Du er kun et menneske og ingen holder til det i længden.
Det skal nok gå, du er en god og følsom mor og din søn er meget heldig.
Tusinde tanker og held og lykke herfra
Helle/Morsbaby

 

Putning og madvaner

Hej brevkasse

Vil gerne starte med at sige tak for en rigtig god hjemmeside !..:-)

Har lige et par spørgsmål jeg håber I kan hjælpe med..
Vores søn er 22 uger og har ikke før haft problemer med at blive puttet til
aften, men pludselig er han dybt ulykkelig når vi putter ham.
Til hverdag sover han 3 gange i barnevognen uden de store problemer - bliver
vugget lidt men er ellers god til selv at falde i søvn.
Han har fået hirsegrød i 3 uger, men får nu hirsegrød til formiddag/middag
og grøntsagsmos (kart-gulerod) til aften.

Før i tiden kunne jeg amme ham, nynne en sang for ham og derefter ligge ham
over i hans egen seng. Der lå han så og pludrede lidt indtil han blev ked af
det. Så blev han puttet igen og faldt derefter for det meste i søvn. Men i
de sidste par dag har det altså været helt i den anden grøft. Han græder og
er helt oppe at ringe - helt rød i hovedet og sveder. Jeg har prøvet at lade
ham ligge lidt selv men syntes det er lidt grov når han er så ulykkelig. Har
også prøvet at ligge med ham til han falder til ro men så er det det samme
når han kommer over i hans egen seng igen. Til sidst ender det med at han
falder i søvn af udmattelse hvilket jeg bestemt ikke har det godt med.

Dagen ser typisk sådan ud

Kl 5.00 ammes og sover videre til kl 7.00
Kl 9.00 får hirsegrød - ca 1½dl
Kl 9.00 - 10.30 sover
Kl 12.30 - 14.00 sover
Kl 14.00 ammes
Kl 16.00 - 16.30 sover
Kl 18.00 grøntsagsmos (kart og gulerødder)
Kl 19.30 ammes og puttes
Kl 01.00 ammes og sover for det meste til kl 05.00

Ang putningen har det stået på i 3 dage nu så måske er det blot er en fase
men vil lige høre Jeres mening  om vi evt kan gøre noget anderledes. (Er det
eksempelvis noget som skal tages i opløbet eller kan det blot skyldes en
periode pga hans alder)

Ang dagen er det så ok at han ikke spiser noget fra kl 09.00 til 14.00 ??
har prøvet at tilbyde ham brystet men den afviser han - har også prøvet at
lave en flaske til ham da jeg var i tvivl om jeg havde mælk nok men her
tager ham måske 50 ml og gylper bagefter.

Håber ikke brevet er alt for langt og på forhånd tak for Jeres svar

Med venlig hilsen
Jane

Kære Jane.

Først vil jeg gerne rose dig for hans rytme, jeg er meget imponeret over at
du allerede har formået at give ham så fin en rytme. Der er slet ingen tvivl
om, at det giver ham en høj grad af tryghed.
At tingene har kørt så let og at det ikke umiddelbart har været
putningsproblemer før er et helt særsyn, som jeg kun alt for sjældent hører
om. Måske er jeres putte-problemer allerede overstået når du modtager dette
brev. Lige så pludselig som problemet opstår ligeså hurtigt er det
forsvundet igen. Årsagen kan være alt fra ømme gummer til  luft i tarmene.
I perioden efter barnet er startet på rigtig mad er det helt normalt at det
føles anderledes i maven og derfor føler baby ikke at alt er som det plejer.
Det er en god ide at han ikke bliver puttet lige efter han har spist, der
skal lige gå lidt tid med at fordøje, bøvse, gylpe osv.
Det kan også skyldtes at din søn er begyndt at bevæge sig på en anden måde.
Efterhånden som de lærer flere og flere nye bevægelser kan kroppen i disse
udviklingsspurter have svært ved at finde ro.
Årsagen er svær at finde ud af og inden du ser dig om er han i et nyt
udviklings stadie. Jeg syntes bestemt ikke der er noget du skal ændre, tvært
imod, hold fast på de gode ritualer, måske har han bare været lidt utilpas.
Han får ca. 15 times søvn i døgnet, hvilket er rigtig fint. Inden længe kan
du sagtens nøjes med at give ham to lurer om dagen og så lad dem vare lidt
længere, ca. 2-3 timer hver.
Som du selv skriver bør du ikke bare lade ham græde, han skal trøstes, men
blive i sengen med mindre den er ren gal, så tager du ham op og beroliger
ham. Så snart dette er lykkedes putter du ham kærligt igen, dog uden
ritualerne. Sørg for at bevare roen og tal eller hvisk kun med lav stemme,
sådan at han fornemmer, at du stadig mener det er sovetid og stilletid,
selvom han naturligvis skal trøstes. Tænd heller ikke alt lyset eller start
ikke  en diskussion med manden om hvad I skal gøre. Vær sikker i din sag og
hjælp og trøst ham så godt du kan. Lad være med at prøve alle mulige nye
ting, det hjælper sjældent.

Der sker ikke spor ved at han ikke spiser mellem 9-14, så får hans lille
mave også lidt fred og han skal såmen nok sige til når han er sulten ( jeg
går ud fra at hans vægt er fint og at han tager på som han skal).
Held og lykke

Mange hilsner
Helle Hirshals/Morsbaby


 

 

 
Jeg har en dejlig søn på 6 uger. Vi har nu de sidste 2 uger kunne ligge ham op i hans seng ved 18- 19.30 tiden (alt efter den sidste lur om eftermiddagen) Han har sovet super godt om dagen. Vi følte nu havde vi fået en rytme, og han virkede glad og tilfreds.
De sidste 3 dage, har vores dage kørt, som de plejer bortset fra, at vi ikke længere kan putte ham om aftenen. Når vi lægger ham i sengen, starter han med at strække sig, og så begynder arme og ben ellers at bevæge sig. Dynen ryger af... og han virker rigtig utilfreds. Vi prøver at give ham sutten (som han ellers er glad for) men den ryger lige så hurtigt ud igen. Vi prøver at holde ham i hånden (for at se om det kan tage armbevægelserne) men han bliver endnu mere ophidset! Skulle det ske, at vi får ham beroliget, og han er lige ved at falde i søvn, spjætter han, og så er vi der igen. Efter 1 times tid på denne måde, er han total overstimuleret og overtræt... Så begynder han at græde, vi tager ham op... synger, snakker sagte, vugger osv.! Ingenting kan trøste ham, han kan slet ikke klare, hvis vi prøver at holde ham tæt. Vi bliver selv rigtig kede af det, og får utroligt ondt af ham. Der går ca. ½ time, hvor han græder med jævne mellemrum. Han falder i søvn af udmatelse, men vågner gerne igen efter 10 min. og så starter det hele forfra. Der går gerne 2-3 timer på denne måde. 
Det der er enormt frustrerende er, at vi ikke kan trøste ham, vi har givet ham et bad, jeg prøver at give ham bryst- det afviser han. 
Hele dagen kører på skinner, han elsker hans barnevogn- nogle gange skal han lige vugges lidt, andre gange kan han selv falde i søvn. Han sover godt i løbet af dagen, og der er tid til leg og smil imellem. Han "burde" ikke være overtræt når vi ligger ham om aftene, men han ender med at blvie det! 
Det skal siges, at det virker ikke som om han har ondt. Måske ligger vi ham for tidligt? Vi har svært ved, at finde grænsen... og når aftenen er omme, føler vi os lidt som en fiasko! Jeg føler at jeg svigter ham, når jeg ikke kan trøste ham, da jeg dermed ikke kan opfylde hans behov.
 
Alle råd kan bruges..

 

Hej

Jeg kan godt forstå din frustration over ikke at kunne få din søn til at
sove om aftenen. Når ens barn græder og er uroligt kan man føle en stor
afmagt som forældre, hvis man ikke kan få sit barn til at falde til ro.

Jeg går ud fra at din søn tager fint på i vægt og at han ikke græder pga.
sult. Du fortæller at han trives godt i dagtimerne, hvor han er glad og kan
sove fint, så der er ikke tegn på at han har fysiske smerter.
Du beskriver at din søn holder sig vågen pga. at han spjætter meget med arme
og ben. Spædbørn har mange reflekser som integreres i takt med at deres
nervesystem modnes. En af de reflekser er moro refleksen, hvor barnet
spjætter med arme og ben hvis det hører en pludselig lyd. Denne refleks
bliver også aktiv når man lægger et barn på ryggen, modsat når et barn
lægges på siden, er disse reflekser ikke nær så aktive. Sundhedsstyrelsen
påpeger at man skal lægge sit spædbarn til at sove på ryggen (af frygt for
vuggedød). Dette gør at mange forældre oplever den frustration at barnet
spjætter ekstra meget med arme og ben, når de lægger det til at sove på
ryggen.

Mange spædbørn bliver urolige/ grædende sent på eftermiddagen eller om
aftenen. Dette skyldes for langt de fleste spædbørn at de oplever at være
blevet under- eller overstimuleret i løbet af dagen.
Da barnet lå i livmoderen fik det en masse kontinuerlige sansestimuli. Det
blev vugget ved moderens bevægelser og ved hendes vejrtrækning, det lyttede
til en høj susende lyd fra bl.a. moderens store blodårer i maven, samt en
rytmisk hjertelyd som virkede beroligende på barnet. I de sidste måneder lå
det trangt og "tæt pakket" i livmoderen. Disse sansestimuli var
forudsigelige og gav tryghed til barnet.

I barnets første leve måneder har det behov for at opleve tilsvarende
sanseoplevelser som det oplevede i moderens mave. Det er videnskabeligt
bevist, at når man forsøger af efterligne de forhold barnet oplevede i
moderens mave, så falder urolige spædbørn til ro.
Dette kan gøres på flere forskellige måder; hvis man svøber barnet i et
tyndt stort stykke bomulds/flonel stof, således at armene holdes tæt ind til
barnets krop, vil det skabe tryghed og ro til barnet, og hvis man evt.
tænder for en hårtørrer vil denne susende lyd give mindelser fra livmoderen,
og laver man små vuggende bevægelser med barnet, vil det være en helt
perfekt "cocktail" som giver barnet mindelser om livet i mors mave.
I stedet for hårtørreren kan man også sige en høj shhh lyd tæt ved barnet
øre, men lyden skal være højere end barnets egen gråd, for ellers kan det
ikke høre det.

På Rigshospitalets barselsgang underviser man forældre i denne metode som
får spædbørn til at falde til ro og sove. Det giver også ro til mødrene
bl.a. i forhold til at amme deres børn. Mange mødre ammer deres barn når det
viser tegn på uro, men det er ikke altid pga sult at et barn græder. Hvis
barnet falder til ro når det bliver svøbt er det ikke sultent, for et
sultent barn kan man ikke svøbe til ro.


Jeg vil derfor anbefale dig at prøve denne metode som bliver brugt af mange
forældre med stor succes.
De bedste hilsner fra
Kirsten

 

 

utilfreds baby

Hej brevkasse,

 
Jeg er blevet mor den 2. april 2007 til en helt fantastisk smuk dreng. Men som tiden er skredet frem er jeg ret frustreret over hans humor.
 
Jeg havde inden jeg blev mor en forestilling om, at den lille baby ville sove ca. 20 timer i døgnet og bede om mad, når han er sulten og lukke ojnene, naar han er trat, men sådan synes jeg slet ikke det er.
 
Min baby (jeg har det rigtig dårligt med at sige det) men jeg synes han er sur/meget utilfreds. Han har altid rynker i panden og selv om han er maet, udhvilet, har leget, jeg har sunget, vugget kysset og krammet ham, er han stadig sur og utilfreds. Han skriger ikke i vilden sky så laange af gangen, men han kommer bare hele tiden med utilfredhedslyde, som driver mig til vanvid.
 
Han er som en tikkende bombe og jeg skal hele tiden flyve rundt med ham og finde paa noget tiltag der gor at han ikke grader eller brokker sig.
 
Det har dog hjulpet, at jeg har fundet ud af, at han er en baby der skal hjaelpes til at falde i sovn. Det er umuligt bare at ligge ham (saa skriger han). Saa jeg tager ham i mine arme og gaar og synger for ham indtil han falder i sovn, hvorefter jeg ligger ham fra mig. Nogle gange vaagner han op efter 10 minutter, og saa er det forefra igen, ofte skal dette gentages 3 gange inden han tager en ordentlig lur......men det har i hvert fald resulteret i han faar mere sovn nu end i starten, og det har hjulpet LIDT paa humoret, men jeg vil stadig ikke betegne ham som en GLAD dreng, og det er jeg bare saa ked af, for jeg vil gore ALT for ham, staa paa hovedet for han skal vaere glad og tilfreds, men jeg kan ikke give ham mere kaerlighed end jeg gor, for han faar ALT den omsorg og kaerlighed en mor kan give.......
 
Vil utilfredsheden en dag omvendes til en glad og velfornojet dreng tror I??? Jeg er saa bange for, at han bare er fodt sur paa livet, og vi skal kaempe med det her, som jeg altsaa ser som et stort problem/frustration.....
Jeg synes alle andre babyer ligger og skrald-griner eller i hvert fald godt selv kan sidde og hygge sig uden brok-lyde og uden at bliver underholdt hele tiden....
 
Haaber at hore fra jer....
 
Mange hilsner den frustrede mor
 
p.s Her i hjemmet er en god stemning mellem min mand og jeg, vi er aldrig uvenner eller skaendes saa det er ikke fordi her er daarlig karma......jeg forstar virkelig ikke hva vi gor galt????
 
Kære frustrede mor.
For det første vil jeg gerne ønske dig et stort tillykke med ham, han er jo stadig så ny, men du har vist fået hænderne fulde..... Jeg ved lige hvordan du har det, mit første barn var lige sådan, en rigtig sur og arrig lille baby og jeg fattede det ikke. Hun fik alt og mere til og så alligevel var hun bare i så dårligt humør. Men bare rolig sådan fortsætter det ikke. Ofte er det sådan er de første tre uger er de rimelig nemme efter som de bare sover spiser og hyler lidt engang i mellem, men så kommer der en periode hvor mange babyer bliver besværlige, får kolik eller bare er svære at gøre tilfredse. Dette fortager sig ofte i 3 måneders alderen, hvor de ofte bliver lidt mildere igen. Så da din søn  endnu ikke helt er 3 måneder må du give det lidt tid endnu. Og ja, der er nogle babyer som bare er født sådan lidt gnavne, det de har brug for er meget faste rammer og rutiner. Det er alt sammen noget du kan læse mere om bla. på disse to sider:
Men tro mig, det handler ikke om at du gør noget forkert, slet ikke. Din baby syntes formenlig bare ikke at det er fedeste at være født og det vil ændre sig. Der er slet ingen tvivl om at alt det du gør vil lønne sig, du vil få en glad og harmonisk dreng ud af det, bare vent og se.
Bare sørg for at give ham ro og ikke for meget stimuli og læs så mere om at få ham i rytme på de nævnte sider.
Og bare rolig du skal nok få alle de smil du drømmer om.
Held og lykke
Mange hilsner
Helle Hirshals/Morsbaby
Ps: Der er også en babytypetest på MorsBaby, den skulle du prøve

 

"Nattesjov"

Kære Morsbaby :-)

 
Jeg har en dejlig lille datter på snart 5 mdr. Hun er generelt et nemt og roligt gemyt, der kører lige efter bogen med hensyn til udvikling og vækst. Desværre er jeg ved at blive kørt ned af vores nætter. Karen sover inde hos os, i sin egen seng. Hun bliver ammet inden hun skal sove og derefter lagt i seng ved 21.00 tiden. Vi spiller en lille spilledåse melodi og hun falder som oftest i søvn sådan. Men hun sover max 3 timer sammenhængende, før hun vågner og vil spise. Ofte vågner hun faktisk hver anden time. Jeg synes jeg fumler rundt i at finde en odentlig rytme med mad, sove og væren. Men jeg kan ikke ret godt mere klare den afbrudte søvn. Hvordan skaber jeg en fornuftlig nattesøvn?
 
På forhånd tak.
 
Mange hilsner fra Charlotte

 

Hej Charlotte.

Jeg ved ikke om du allerede har læst vores side om små børn og søvn på Morsbaby, her beskrives det rimeligt detaljeret hvad du kan gøre:
Mine råd er måske nok lidt en gentagelse. Som 5 måneder gammel bør hun selvfølgelig kunne sove mere end 3 sammenhængende timer om natten. Sørg for at hun aldrig sover over 3 sammenhængende timer om dagen og at hun sover ca. 3 gange.
Hvis hun lige er begyndt at få grød eller vælling er det meget almindeligt, at de ofte vågner op på grund af luft i maven. Er du ikke startet med dette endnu er hun muligvis begyndt at bliver mere sulten, således at din mælk ikke mætter hende nok til en hel nattesøvn.
Jeg går ud fra at du har prøvet med sutten...
Ovenstående er sikkert gennemtænkt, så ud over den blide form for sovetræning, som du kan læse om på Morsbaby, kan du forsøge at rykke hendes seng lidt væk fra din (ikke ud af rummet) bare sådan at hun ikke hele tiden kan lugte dig og din mælk. Når hun vågner må hun gerne lige nå at udtrykke sig, inden du gør noget, trøst hende så stille og roligt, uden lyset bliver tændt og helst uden at tage hende op. Tilbyd sutten og put hende, gerne lidt stramt. Hvis hun hyler meget tager du hende op og trøster hende indtil hun  falder til ro, hvorefter du straks ligger hende ned igen, mens hun stadig er vågen.
Hvis der er en far, skulle du prøve at sove i stuen og lade ham overtage efter det sidste aftensmåltid, det går ofte MEGET lettere.
Men husk at være sikker i din sag, hvis du bliver usikker mærker din pige det med det samme og så får du næppe din søvn.
Held og lykke
Mange hilsner
Helle Hirshals/Morsbaby

 

Babymotorik

Hej Brevkasse.

Jeg skriver til dig fordi jeg er noget forvirret over mit barn. Hun er lige
blevet 6 måneder og er ikke helt med motorisk som jeg ser det. Hun vil meget
nødigt ligge på maven og når jeg lægger hende på maven har hendes arme en
tendens til at ligge ned langs siden af kroppen. Er det normalt?  En anden
ting er at jeg for ganske nylig er startet med lidt rismelsvælling men det
er lidt en kamp for hun holder stort set munden lukket men strækker kun
tungen ud og bevæger den op og ned. Jeg har prøvet at få hende til at åbne
munden forsigtigt men det er ikke meget der sker. Hvad kan jeg gøre for at
spisningen bliver lidt nemmere? Ellers tak for en god brevkasse.

Marianne

Hej Marianne
Du skal øve rigtig meget maveliggende med dit barn, så hun vænner sig til
det. Normalt ligger armene ikke ned langs siden i den alder, men hvis hun
ikke har været vant til at ligge så meget på maven, så kan det være derfor.
Prøv at støtte hendes arme ind til siderne på hende, så hun får løftet
overkroppen. Man kan også øve ved at ligge et sammenrullet tæppe/pude under
brystet.

Med hensyn til skemaden, så skal hun lige lære/vænne sig til at bruge sin
mund på en helt anden måde. Lav derfor grøden ret tynd i starten. Du kan
også lade hende sidde med en ske når hun ikke spiser, for at hun lære at få
den i munden.

Det er svært for mig at bedømme om hun motorisk har brug for lidt hjælp, nu
hvor jeg ikke har set hende, men tal med din faste sundhedsplejerske om det.
Måske en ergoterapeut kan give jer nogle øvelser.

Med venlig hilsen
sundhedsplejerske Rikke I. Johansen

Vaks og vågen.

Vi blev i November forældre til 1 lille velskabt men 5 uger for 
tidligt født dreng,Efter eet par måneder med kolik har han det godt 
og er egentlig 1 rigtig glad lille dreng.Men og her kommer så vores 
lille "problem" vi har lidt svært med at få ham til at sove om 
natten. Han sover ude hver .dag i barnevogn i dagtimerne, det gør han 
3 gange dagligt , ca 1,5 til 2,5 time pr. gang. Så henimod aften 
kommer han i bad og vi leger med ham til han bliver træt omkring kl.
19.00. Så kan han godt sove i hvert fald 2-3 timer, hvorefter han får 
1 nat flaske,spiser rigtig godt og falder i søvn. Så skulle man jo 
tro at han ville sove lidt længere end normalt , men han vågner 
allerede omkring 1-2 tiden igen og er sulten. Så får han selvfølgelig 
mad igen og så vågner han hver dag kl.04.00 og er helt frisk, ikke 
sur og ked af det men bare frisk og glad. Og her kan hanfaktisk godt 
undvære mad indtil kl.07.00. Er der et eller andet vi kan gøre 
anderledes? så han kan ikke vågner hver nat kl.04.00 og måske kan 
tage lidt flere timer i træk uden mad fra aften til morgen? På 
forhånd tak, lone og thomas

Hej Lone og Thomas.
Tillykke med jeres dreng og også tillykke med, at det trods alt går så godt
med ham. Hans sove vaner om dagen er jo super- ideelle,- og godt at han ikke
sover mere end  3 timer sammenlagt i dagstimerne. Det er rigtig nok, at han
ikke længere behøver alle natmåltiderne, hold bare fast på den flaske han
får når han vågner første gang, der efter 2-3 timer, men herefter er er
ingen grund til at han igen nogle timer efter skal have en flaske. Den må I
til at begynde med at vænne ham fra. Det tager nogle dage, tilbyd ham sutten
eller måske en lille tår vand og put ham igen uden at tænde lyset eller lave
det store postyr. B,liver han meget ked af det tager I ham naturligvis op og
trøster ham, men ligger ham ned så snart han falder til ro ( ikke sover).
Han skal selv falde i søvn i sengen, ikke i jeres arme. Så giv ham flaske
når han vågner op og er frisk, hvis dette er kl. 4 kan I jo prøve at putte
ham igen derefter. Men en ting af gangen. Først skal i skære lidt ned på
alle natmåltiderne. Baby skal helst ikke vænnes til  at have mad i maven
hele tiden, det kan også være svært at sove længe på en helt stopfyldt mave,
som har travlt med at fordøje. Maven skal helst have lidt fred engang
imellem.
God fornøjelse

Mange hilsner
Helle Hirshals/Morsbaby

Problemer med at sove om dagen.

Hej brevkasse

Jeg har en lille dreng på 8 uger. I starten da vi kom hjem, havde vi ingen problemer med at lægge ham til at sove, da vi bare gjorde det, når han selv faldt lidt hen.

 Efter nogle uger var det dog tydeligt, at han blev mere og mere vågen efter måltiderne. Ofte har han haft en periode om formiddagen, hvor han var vågen i 1½ times tid. Derefter var det som regel tydeligt, at han var klar til at sove, da han selv faldt lidt hen. Næste gang han vågnede, kunne han så være ret svær at få til at sove, men de andre gange han fik mad i løbet af dagen, faldt han selv hen umiddelbart efter måltidet og blev lagt uden problemer.

 Om aftenen kunne han til gengæld snildt holde sig vågen i op til fire timer uden problemer, og hvis vi prøvede at lægge ham ind i vuggen, før han selv faldt hen, gik der yderligere i hvert fald en time, før han faldt i søvn. Selvom vi gik ind og trøstede og gik igen, som beskrevet her på siden, ville han bare ikke rigtig give slip. Ofte har vi måttet svøbe ham på dette tidspunkt, da han ellers slet ikke kunne finde ro. Kun hvis vi gav ham et bad efter minimum 2 timer, eller han nåede at få to gange måltider på fire timer, virkede han træt nok til at lægge ham ind.

 Jeg har forsøgt at kigge efter træthedstegn, men har ikke været klar over, at det var så vigtigt, at han skulle lægges senest ved 3. gab, for andre tegn viser han sådan set ikke. Han virker stadig interesseret i verden omkring ham og har store vågne øjne. Til gengæld er han især om aftenen utrolig irritabel og skal skifte stilling, flyttes eller gås med på ny hvert 5. minut, da han ellers græder. Helst skal han holdes oppe i siddende stilling, så han kan kigge rundt, men heller ikke det virker så længe af gangen. Nogen gange er det lige meget, hvad man gør, så virker han bare ked. Det kan hjælpe lidt at give ham sutten men langt fra altid og som regel kun kort tid.

 Efter at have læst herinde om søvntegn er det gået op for mig, at han måske når at bliver overtræt, inden jeg får lagt ham, hvilket kan være årsagen til hans irritation, når han er vågen. Jeg har derfor i denne uge lagt ham senest ved 3. gab. Det har så betydet, at han maks er vågen 45 minutter (ofte mindre), før han gaber 3. gang, men stadig er der ikke andre tegn på, at han er træt. Når jeg så lægger ham, skal jeg faktisk hver gang kæmpe en kamp for at få ham til at sove, hvor det før kun var om aftenen og maks en gang om dagen, det var nødvendigt. Og så er det jeg bliver i tvivl, om jeg får lagt ham for tidligt, og om han ikke får nok vågentid, for hans øjne er stadig meget åbne og vågne, og der går hver gang minimum en time, før han falder i søvn, selvom jeg går ind jævnligt og trøster, giver sut og går igen. Men han har gabt i hvert fald 2 gange, når jeg lægger ham, hvor han, i hvert fald ifølge artiklen herinde, så burde lægges til at sove.

Om natten er der ikke og har heller ikke været nogen problemer med at lægge ham til at sove. Han vågner som regel 2-3 gange, men kan sove op til 5 timer i træk, hvis han bliver svøbt efter sit bad. De andre gange jeg er oppe, svøber jeg ham som regel ikke, da han her virker træt nok og som regel selv falder fint i søvn. De øvrige gange sover han så som regel ca. 3 timer af gangen.

Han sover i en vugge, der er åben i siden og støder op til vores seng, og når han bliver lagt i seng efter badet, går jeg som regel også i seng for at få så meget søvn som muligt, da jeg ikke er god til at sove om dagen.

Det skal lige nævnes, at han får MME 7-8 gange om dagen og derfor også Laktulose. Han har tidligere haft bøvl med maven, men efter vi har suppleret med Mylicon, har der ikke været nogen problemer, så jeg tror bestemt ikke, det kan være årsagen.

Hvad gør jeg forkert? Skal han være mere vågen, eller skal jeg fortsætte i samme stil med at lægge ham, når han gaber? Er det virkelig altid et træthedstegn, når babyen gaber, selvom det er lige efter, han er vågnet eller lige efter maden?

Jeg har i øvrigt taget testen om, hvilken type barn han er, og han passer bedst til det livlige barn. Imidlertid står der intet om, hvordan man trøster lige netop den type, så er der noget ud over det sædvanlige, man kan gøre for ham, når han er ked?

Mange hilsener

Annette

Hej Annette.
Stort tillykke med din lille dreng.
Åh, hvor jeg kender det du står i lige nu. Du spørger om, hvad du gør forkert. Jeg tror ikke du gøre noget forkert. Du lyder som en rigtig dygtig bevidst mor, som tager sit moderskab seriøst og alvorligt. Ja, du har problemer med at få ham til at sove, men når jeg læser om jeres gode nætter, regelmæssige måltider m.m. virker som om han grundlæggende er i rigtig god trivsel. Der sker altid en omvæltning når ens baby bliver 2-3 måneder, deres behov ændre sig så hurtigt og lige som vi forældre tror vi har fundet en rytme som fungere, ja, så går baby ind i en ny udvikling og  får nye behov.
Babyer bliver utrolig let overstimuleret og dette er meget ofte grunden til aftenuro.
Gab er altid en rettesnor for at barnet er træt og det skal helst puttes inden det tredje gab, selvfølgelig kan der være undtagelser, f.eks hvis barnet lige har sovet i 3 timer, har fået mad og så gaber igen, så er det nok nærmere fordi at det ikke er vågnet helt op endnu og så må man lige give det lidt tid.
Din dreng er kun 8 uger, så følg dit moderhjerte og din intuition med alle de ting du gør. Du lyder velovervejet og fornuftig.
Jeg kan fortælle dig at det gennemsnitlige 8 ugers barn har brug for 15-18 timers søvn, ca. 3 lure om dagen på 1 1/2 time og dernæst 8 om natten.
Hos en 3 måneder kan  man forvente at et måltid tager ca.. 25-40 min, vågentid højst 45 min. sovetid 1 1/2- 2 timer ( ca.. 15 min. om at falde i søvn). Det vil sige med måltidet skal han ikke være vågen meget mere 1 1/2 time før du skal kigge efter træthedstegnene, hvis du overser dem er det, at han bliver overtræt og svær at få til at sove.
Du har testet ham til det livlige barn, det passer fint til din beskrivelse af ham og det er netop denne type børn, som har sværest ved at komme i rytme. De har virkelig deres egen vilje og er ofte uenige med mor og fars forsøg på rytmer og rutiner. Men omvendt er de også lettere at aflæse, da de meget tydeligt give udtryk for deres behov. Med denne type baby kan det let tage op til 12 uger at få helt styr på soverytmen. Det er typisk for dem, at de ikke er meget for at sove da de nødig vil gå glip af noget og derfor kan være ret så svære at putte.....
Men det skal nok komme, bare klø på og fortsæt med alt det gode du gør.
Jeg vil fortsat anbefale den rytme som står beskrevet på Morsbaby...
Held og lykke.
Mange hilsner
Helle Hirshals/Morsbaby

 

 

Må vores søn sove på eget værelse?

Hej...

jeg har et spørgsmål til jer...

vi har en lille søn på godt og vel 9 uger, og har er sund og rask..

Vi har allerede lært ham at han sover inde på hans værelse om natten, for da
vi prøvede at ligge ham op i soveværelset til os, kunne han bare ikke falde
til ro, og han græd hele natten, så hverken ham eller os fik noget søvn, så
nu når han ligger inde på hans værelse, er der slet ikke nogle problemer,
men vi har så hørt en del fra min svigermor, at det må man ikke, og at han
skal ligge oppe ved os.. er det rigtig??
Også selvom han helst vil ligge på sit værelse...
Vi har nemlig også været inde og læse at hvis vi føler det er rigtig, så
skal vi bare gøre det...
men vil bare lige være helt sikker på det, for vi kan nemlig ikke se nogle
problemer i det, da det er det han helst vil.. Håber at få svar hurtigst
muligt..

Hilsen Kenneth og Camilla..

Kære Kenneth og Camilla.
Altså svigermødre........................
Det er jer som er hans forældre og jer som ved bedst. Lyt til jeres egen
fornemmelse...
Selvom han kun er 9 uger er det ok, han sover på eget værelse. Jeg vil dog
sige at det er lidt tidligt, men når det fungere fint for alle ville det
ganske rigtigt være fjollet at lave om på. Dog lige med et par enkelte
forholdsregler:
- Hans værelse skal være tæt på jeres, så tæt at I kan høre det mindste
lille grynt...
- Hvis han på et tidspunkt bliver syg og måske får feber skal I sove sammen,
måske I så kan ligge jer på en madras inden hos ham e.l., så er forandringen
ikke så stor.
Men ellers er der ingen problemer i det.

Mange hilsner
Helle Hirshals/Morsbaby

Min søn vil vugges i søvn?

Hej brevkasse

 
Jeg har en lille Oskar på 3 måneder. Han trives fint, og sover faktisk igennem. Han ligger i sin lift og vil meget gerne vugges i søvn. Efterhånden er han ved at blive en stor dreng, og jeg vil gerne vende ham af med liften og det at blive vugget i søvn... pga. at han er blevet en tung lille fyr, og det, at han næsten ikke kan ligge i liften mere...
Vi har prøvet at ligge ham i sin vugge (den kan ikke vugge) for at tage en lur, og han flipper helt ud. han har en bamse + stofble som ikke kan sove uden, og dem ligger jeg selvfølgelig hos ham..
Er der noget jeg kan gøre? og er det helt narturligt som han reagerer? jeg tænker tit, han er jo kun 3 måneder, men det skræmmer mig at tænke på, når han ikke kan være i liften mere, for så har vi balladen...eller?
Det skal siges, at når han falder i søvn, vågner han faktisk altid efter 3/4-1 time og skal have sutten samt vugges igen..
 
Håber at i kan hjælpe mig.. Jeg har lært alle bøger, og de henvender sig alle til dem som har børn der ikke vil sove igennem... kan ikke finde noget om en vane som feks det at blive vugget i søvn.
 
Det er en super hjemmeside i har.
 
mvh
 
Sidsel

 

Hej Sidsel.

Ja, din søn reagerer fuldstændig normalt. Du har givet ham en dejlig vane, nemlig at blive vugget i søvn. Spædbørn er nogle frygtelige vanedyr, så det kræver lidt arbejde og tålmodighed fra din side at ændre denne vane.
Mange tager barnevognen ind i huset efter de er vokset ud af liften, så er overgangen ikke så drastisk, så kan man fortsat vugge dem i søvn. Men han skal jo ikke sove i den om natten og jeg er ikke lige klar over om I også har problemerne om natten eller det kun er om dagen!.
Hvis det er hele døgnet han nægter at falde i søvn i vuggen er mit råd følgende:
Tag en beslutning om en dato hvorfra han skal lære at sove i vuggen,- kør almindelig kærlig sovetræning, som du kan læse om på MorsBaby. Han er kun 3 måneder, og han har aldrig prøvet andet end at blive vugget, så det tager lige lidt tid. Put ham når han er træt og gaber. Vær rolig og kærlig og sig beroligende ting til ham, put ham og stryg ham over panden et stykke tid, hvorefter du går....   så græder han sikkert....... så går du ind igen og trøster lidt, husk vær rolig og sikker i din sag. Bliv ved om det så gentager sig 25 gange. Hvis han begynder at skige tager du ham selvfølgelig op og trøster ham, men så snart han falder til ro, skal du ligge ham ned igen. Han skal ikke falde i søvn i dine arme men i vuggen.
Så skal han nok lære det, held og lykke..
Mange hilsner
Helle

 

søvnproblematik

Jeg er en ellers lykkelig mor til en dreng på 1 år. Han er startet i
dagpleje i midten af september, og trives i det store hele dér. Jeg vil
starte med at sige, at han aldrig har været den store sovetryne, og før
det problem jeg om lidt vil beskrive, sov han fra kl. ca. 19.30-5.00
fik en flaske der og sov videre ca. 1-2 timer. I dagplejen tager han en
formiddagslur og en eftermiddagslur, som vel tilsammen bliver til ca. 2-
3 timer. Og det er det... Han får en flaske inden sengetid, og for ca.
2? uge siden tog vi morgenflasken fra ham samråd med
sundhedsplejersken. I dagene op til vi stoppede med morgenflasken sov
han ikke videre efter kl. 5, så derfor var vi ikke så kede af at tage
den fra ham, da det hverken gav ham eller os mere søvn. Nu er der så
sket det, at han ca. hver 2. nat vågner ved 2-3-tiden og græder og
græder. Vi kan kun trøste ham ved at tage ham op til os og sidde med,
han fortsætter med at klynke hvis vi nøjes med at ae ham på kinden...
og falder ikke til ro. De nætter hvor han ikke vågner, vågner han i
stedet kl. 4.30 og kan eller vil derefter ikke sove videre... Det har
stået på i ca. 1? uge nu, og udover at vi er aldeles udmattende efter
en søvnløs nat, er specielt jeg utrolig bange for at ødelægge hans
ellers fantastiske nattemønster... Men hvad kan man gøre udeover at
forsøge at trøste ham? Det har jo naturligvis førsteprioritet, så hul i
det med uvanerne, trods alt. Vi var lidt påholdende med at tage ham med
ind til os i vores seng (igen en uvane), og da det heller ikke får ham
til at falde helt i søvn, er vi efterhånden godt frustrede begge to. F.
eks. vågnede han i nat kl. 3.15 og græd meget. Jeg sad inde hos ham ?
time, han faldt til ro, jeg forsøgte at snige mig ind i seng, og der
gik 2 minutter så var han vågen og meget ked af det igen. Så forsøgte
hans far samme procedure uden held. Til sidst tog han ham med ind til
os, men han blev ved at vågne hvert 10 minut og græde virkelig meget
(altid med tårer, ikke hysterisk)... Så begynder det at blive svært,
synes jeg. Når vi ikke engang kan trøste ham inde hos os, hvad skal vi
så gøre??? Jeg kan mærke at mine tanker er fyldt op med dette, og jeg
har svært ved at koncentrere mig om mit arbejde... det mærkelige er
også, at han selvom han vågner så tidligt/vågner om natten i flere
timer, så sover han ikke mere i dagplejen, og jeg er så bekymret for
det minimale søvn han får...
Har du nogle råd? Jeg er nærmest desperat, både af træthed og af
bekymring for mit lille pus... Jeg ved godt det ikke er længe det har
stået på (men sådan føles det sørme!), men igen, hvis jeg nu kan gøre
noget anderledes, så hvorfor vente længere.
Jeg har altid fået af vide at han ikke sover nok... Hvad er egentlig
konsekvensen for et barn der ikke "sover nok". Jeg er dybt misundelig
på de forældre hvis børn rask væk sover 16 timer i døgnet... det har
min søn aldrig gjort, ikke engang da han var helt spæd. Det skal lige
siges, at han ikke går endnu, men øver sig dagen lang, og at han i
øvrgt ikke er sur eller ked af det i løbet af dagen, selvom han ikke
har sovet ret meget... sådan har han altid været.
Vil gerne være anonym. Tak.
Glæder mig til at høre dit svar til en desperat mor :o)
Vh. M.

Hej M.
Mange tak for din mail. Jeg vil hermed forsøge at svare på- og kommentere
alle dine spørgsmål. Ud over dette vil jeg også anbefale dig at læse vores
afsnit om spædbørn og søvn inde på MorsBaby, men det har du sikkert læst.

At han plejer at sove fra 19,30 til 5 er jo fint, mere kan man ikke
forlange. At han lige for tiden har kuk i dette sovemønster er også helt
almindeligt. Alle børn har perioder hvor de sover dårligt, dette kan
skyldtes alverdens forskellige ting, som alt i alt har at gøre med den
rivende udvikling de er i.
Når han er i hans normale rytme sover han, som du beskriver omkring 13
timer, hvilket stort set er helt normalt. Det gennemsnitlige antal timer en
1-årig har brug for er 13 3/4, så det er jo tæt på.
Måske er din søn vendt tilbage til hans gamle mønster når du læser dette.
Hvis ikke så skal du vide, at det er meget typisk at børn i den alder
pludselig vender op og ned på alt ting. Ligesom man glad fortæller alle hvor
fint de sover om natten, lige så pludselig nægter de at sove. Forandringer
er netop kendetegnet i denne alder.

Det eneste du egentlig kan gøre ( ud over at tjekke ham for Øreproblemer og
tandfrembrud- og derved finde en forklaring) er at tage en beslutning om at
I skal lære jeres barn nogle gode søvnvaner. I skal være rolige og sikre på,
at I gør det rigtige. I skal sørge for godnatritualer og god stemning
omkring sengelægningen. Når han vågner om natten skal I selvfølgelig trøste
ham, hvis I kan undgå at tage ham op er det rigtig fint. Men er han helt
ulykkelig kan i tage ham op og berolige ham indtil han falder til ro,
hvorefter i forsigtigt putter ham og går. Det er vigtigt at han ikke falder
i søvn i jeres arme, men i egen seng. Gentag dette hver gang han er ked af
det. Lad være med at gå rundt med ham, at tænde lyset m.m. Alt skal foregå
stille og roligt- og I skal gøre det samme hver gang. Så skal han nok komme
efter det...

Du spørger om hvilke konsekvenser det kan have hvis et lille barn ikke sover
nok. Det tror jeg ikke du skal være bekymret for ud fra den måde du i øvrigt
beskriver din søn. Men konsekvenserne er:
-let til gråd, irritation og dårligt humør, afhængighed af de personer, der
passer barnet og mulige vækstproblemer (børn udskiller væksthormonet
somatropin om natten, hvis søvnen er alt for afbrudt kan det koste kilo og
centimeter).- Men bare rolig der er du slet ikke med din lille søn.
Mange hilsner
Helle Hirshals/Morsbaby

 

Min søn vågner 5-10 gange  om natten

Hej Helle.
 
Jeg har en søn på snart 8 måneder vi har her den sidst måned haft en del søvnproblemer med ham. Han kommer i seng kl. 20.00 og så falder han hurtigt i søvn efter lidt pludren i sengen. Han får ikke mad længere om natten. Får en vælling at sove på.
Men når klokken så nærmer sig midnat så starter det hele, så vågner han og græder og så falder han i søvn igen efter vi har været oppe og give ham sutten og trøste. dette sker nok mellem 5-10 gange ind til at han så vågner og skal op mellem 06.30 og 07.30 næste morgen.
Han er begyndt at sove på maven men kan ikke helt finde ud af endnu at komme tilbage på ryggen igen, og her vågner han også og græder. men sådan er det ikke hver gang.
Vi har snart prøvet alt, han har sovet i sin egen seng på eget værelse, i weekend sengen inde hos os, mellem os i vores seng og han har altid 4-5 sutter i hans seng så han nemt kan finde dem om natten og hans kramme bamse. Vi er bare ved at nå der til hvor vi ikke rigtig ved hvad vi mere kan gøre, så håber du muligvis har et par gode råd til os eller om du har et svar på om det er en naturlig fase han bare er inde  i øjeblikket. Har lånt bogen om børns søvn, og der står der omkring 10 måneders alderen har de en fase med søvnproblemer, men så gammel er han jo ikke endnu. og syntes snart det har stået på længe.
Det skal siges at han for 14 dage siden lå syg med mellemørebetændelse og lungebetændelse og der sov han jo af gode grunde heller ikke godt om natte, i den periode han var syg sov han inde hos os i hans weekendseng.
Skal man være hård og lave være med at flytte ham frem og tilbage og bare sige nu er han kun på hans værelse !!!!
Håber du kan hjælpe os.
 
Mange hilsner fra Mette
 

Hej Mette.

Jeg kan godt forstå, at du ikke ved hvad du skal gøre, for det er virkeligt svært at stå der midt om natten med et grædende barn.
Det handler jo om, at du skal lære din søn at sove igennem. Det gør du ved, for det første at tage en beslutning: "Fra i dag af har jeg en mission, nu skal sønnike have nogle sunde og gode søvnvaner og det bliver jeg nød til at hjælpe ham med".
Om han skal sove på eget værelse eller i jeres har ikke den store betydning. Sovetræningen vil dog sikkert gå noget lettere, hvis han sover på sit eget værelse ( dette er dog også det bedste, hvis altså værelset ligger tæt op af jeres). Men det er også rart at have dem i samme værelse, men så bør du lave en eller anden form for afskærmning  og stille ham længst væk fra jer. Han kan nemlig meget let vågne af jeres sovelyde.
Sørg så for at der er rimeligt mørkt i rummet allerede når han er puttet. Når han så vågner og græder, går du ind og giver ham sutten og putter ham igen. Snak ikke med ham, hvisk kun og stryg ham kort over panden, gå så ud af rummet eller over i din seng. Tag ham ikke op, med mindre han er umulig at trøste. Hvis du tager ham op, skal det foregå meget stille og roligt. Snak ikke, tænd ikke lyset. Lige så snart han stopper med at græde putter du ham igen. Du kan e.v.t. lige tilbyde ham lidt vand.
Når han vågner 2,3,4.. gang lader du ham lige græde lidt inden du går ind, dog højst et par minutter. Det gør ikke noget at han opdager at serviceniveauet er lidt langsommere om natten.
Sådan bliver du ved og ved....Til sidst finder han ud af bare at sove igennem.
Som du skriver kan det sagtens være en reaktion på, at han har sovet inde hos jer da han var syg, det er helt almindeligt at de regere på det. Når han er syg skal han selvfølgelig sove tæt på jer, men når han er rask skal du helt sikkert gøre som beskrevet.
Det vil snart blive bedre, held og lykke og husk at læse mere på MorsBaby under spædbørn og søvn.
 
Mange hilsner
Helle

 

 

 

Baby gylper!!

Hej brevkasse

Hjælp mig! Magnus gylper så tit - jeg er ved at blive vanvittig... Ikke af
bekymring om hans trivsel, for han tog 600 g på på 10 dage, så han mangler
jo ikke noget : )
Men jeg kan ikke lide at lade ham ligge lidt i kravlegården eller andre
steder, for jeg er bange for han gylper og kløjs i det... og med Jeppe i
huset, kan jeg ikke sidde og kigge på Magnus hele tiden...
Jeg har læst om johannesbrødkernemel/karob frugtpulver, der skulle hjælpe -
kender du til det?
Det skulle 'jævne' mælken lidt, så det ikke så nemt skyller op igen...
Men hvad så med afføringen? Bliver det så et problem for lille Magnus at
komme af med det?
Og så er der alt vasketøjet - han kan sagtens nå at gylpe på os alle tre!!
Lidt på mor og lidt på far og lidt på sig selv - Jeppe (storebror)er sluppet indtil
videre!
Ellers går det godt - han er skøn!! Så dejlig!! Han kan bare det der med at
sutte babs!! Han er god til at sove om natten - ca. 22 - 04... Det er jo
luksus! Han smiler allerede til os... Så lækker!!

Håber på hurtigt svar...

Bebat og Magnus 29 dage

Svar ang. Magnus:
Tillykke med jeres lille Magnus. Jeg kan forstå at du udelukkende ammer,
derfor er det ret besværligt at skulle blande mælken op med noget. Vi plejer
istedet at anbefale, at man sidder lidt efter at have ammet, så maven kan nå
at falde til ro. Kan forstå at han tager godt på, så det er nok ikke så
meget han får gylpet op. Det ser ofte værre ud end det er. Måske han får for
meget mad? Så ser man ofte at de gylper det overskydende mælk op.

Du skal ikke være så bekymret for at han kvæles i det når han ligger i
kravlegården. Det plejer bare at sive ned af mundvigen. Som regel vender
hovedet også en smule til en af siderne, så det har mulighed for at løbe ud
af munden, i stedet for i den gale hals.

Håber du kan bruge mit svar til noget, og tage det lidt mere roligt.
Glædelig jul.

Sundhedsplejerske Rikke I. Johansen

 

sovetræning/skrigeture??

Hej

Har læst jeres gode råd om en fast rytme og tænkte straks at det var noget
for os, så det startede jeg på i forgårs.

Den første aften gik det godt med at få puttet vores 6 uger gamle datter.
Måtte gentage godnatsangen 7 sange før hun faldt til ro, både ved første
godnat kl. 20.00 og efter amningen kl. 23.00. Men, så sov hun også til kl.
05.00, dvs. ca. 5 timer.

I går gik det dog helt galt. Første gang, kl. ca. 19.30 faldt hun i søvn
efter ca. 1/2 time, men efter sidste amning ville hun overhovedet ikke sove.
Hun skreg og skreg hver gang vi lagde hende. Efter 1 time kunne vi ikke mere
og hun fik lov at sove hos os, hvorefter hun sov i ca. 5 timer. Så fik hun
mad og faldt i søvn igen omkring kl. 05.30.

Den sidste uge har vi vænnet hende til at sove i sin egen seng, både om
natten og om dagen, hvis hun da ikke er i sin barnevogn. Hun virker ikke som
om hun er utryg i sengen. Nogle gange ligger hun bare pludrer og grynter
inden hun sover, men uden at skrige eller græde. Jeg lægger hende også
konsekvent i sin seng når jeg ammer om natten. Der har jeg hendes dyne om
hende mens jeg ammer, så den ikke er for kold at komme tilbage i.

Mit spørgsmål er: Skal vi blive ved i flere timer selvom hun skriger helt
vildt eller kan man få noget ud af at prøve måske 15-30 min. hver aften og
se hvordan det går? Eller er der noget vi skal gøre anderledes?

Venlig hilsen
Jeanne

Hej Jeanne
Tillykke med jeres datter.
Jeg kan høre at i allerede er rigtig godt på vej i forhold til at give
jeres datter nogle gode og sunde søvnvaner. Det er dejligt, at hun tager 5
sammenhængende timer.
Hun er jo ikke så gammel, men alligevel mener jeg at I bør fortsætte, men
hun skal selvfølgelig ikke skrige  i timevis.
Når hun skal puttes laver du alle ritualerne og synger sangen, mens du evt.
stryger hendes blidt over panden, så siger du godnat og går ud.
Når hun så begynder at græde igen, venter du lige, højst et par minutter,
hvorefter du går ind og siger godnat og aer hende lidt igen, så hun
fornemmer at du er lige i nærheden. Du skal ikke starte hele ritualet
forfra, dette skal kun gøres ved den allerførste putning.
Hvis hun skriger helt vildt tager du hende stille og roligt op, holder hende
tæt ind til dig og stryger hende blidt på ryggen, mens du siger
"trøstelyde,Sch.. sch...". Når hun så falder til ro ligger du hende ned i
sengen igen (også selvom du ved at hun vil begynde at græde igen), hvisker
godnat og går. Det er vigtigt, at hun ikke falder i søvn i dine arme, for så
har I ballade når hun vågner og ikke kan forstå hvor den dejlige varme krop
blev af.
Nu ammer du selvfølgelig, så er det ikke fordi du skal vægge hende, hvis hun
falder i søvn ved brystet, men som udgangspunkt er det altid bedst ,at de
lærer at falde i søvn selv og jo tidligere jo bedre.
Alle de ting du gør om natten skal foregå meget stille og roligt, så hun
lærer at der er forskel på nat og dag.
Lad være med at prøve en masse forskellige ting for at få hende til at holde
op med at græde, det bliver ofte kun værre, gør det samme igen og igen
Bare fortsæt, jeg syntes allerede i er nået langt.

Mange hilsner
Helle

 

Kamillete

Hej Morsbaby
 
Jeg har et spørgsmål vedrørende kamillete
Som mor til 4 børn i alderen 1 til 10 år ændre retningslinier sig jævnligt og ting kan være svære at hitte rede i. Men da jeg fik den første får snart 11 år siden var der nogle sager hvor spædbørn havde fået for meget kamillete og faktisk var blevet så beroliget at de glemte at trække vejret på grund af det og efterfølgende blev man en smule forsigtig med at anbefale kamillete. Mit spørgsmål går så på hvordan det kan være at man ubetinget i dag anbefaler mødre at give deres nyfødte kamillete når og hvis de har en smule ondt i maven eller er urolige? Er man blevet klogere?
 
Bedste hilsner
Ann

Kære Ann
Jeg må være ærlig og sige jeg aldrig har hørt de historier om børn der
glemte at trække vejret, fordi de havde fået for meget kamillete. Jeg er
nok tilbøjelig til at tro der ligger andre ting bag (vuggedød).

Men jeg ved at der i øjeblikket er en masse snak om kammillete, men det er
fordi man er i tvivl om kamillete kan udvikle nogle forskellige svampespore,
som børnene ikke har godt af. Derfor vil jeg ikke anbefale kammillete til
børn under 1 år, før man endelig ved besked om det.

Håber du kan bruge mit svar.

M.v.h. sundhedsplejerske Rikke I. Johansen

 

 

 
Vi har et lille nat problem. Vi har en søn på 5 måneder som vågner ca. kl 05.00 hver morgen og vil ind til os og lægge i sengen for så at sove videre. Det skal siges, at da han var 14 dage gammel kom han ind på sit eget værelse og sove, da han i løbet af natten sagde så mange lyde så vi ikke kunne sove:-)
I starten syntes vi det var meget hyggeligt at han lå mellem os, og sov de sidste timer men nu syntes vi ikke det er så sjovt mere men vi har næsten prøvet alt for at få ham til at blive i sin egen seng, men det lykkes ikke rigtig syntes vi.
Han får ikke mad mere om natten, vi har ellers også prøvet med en flaske om natten for at se om han kunne være sulten men det er han ikke.
 
Så vi ville høre om i har nogen gode råd til os?
 
Hilsen Mette
 
Hej Mette.
Tak for din mail. Først vil jeg sige til dig, at jeg syntes det er flot hvis din søn sover igennem fra om aftenen og til klokken 5 om morgenen.
Mit råd til dig er vende hele situationen om og lade være med at gøre et problem ud af det. Nyd det hellere, denne tid går så stærkt og kommer aldrig igen. Børn i den alder har brug for virkelig meget nærhed fra sine forældre og især dig, som mor. Han har brug for at kunne mærke dig, lugte dig og have kropskontakt- dette er et ekstrem vigtigt behov for en lille baby. Du skriver at han har sovet på eget værelse siden han var 14 dage, dette er fint nok, men måske har han midt i hans rivende udvikling nu brug for at være mere tæt på dig, for at føle sig tryg.
Så alt i alt er mit råd; bliv ved med at putte ham i egen seng om aftenen og når han så vågner ved 5 tiden,- så tag ham ind til jer og lad ham sove videre op af MOR. Hvis det tager overhånd og han måske slet ikke længere vil sove i egen seng, må du skrive igen. Men så længe det kun handler om tidlig morgen, ser jeg det ikke som et problem. Jeg tror han har brug for dig, så nyd det hellere.....
 
Mange hilsner
Helle/Morsbaby

 

Putteproblemer

Hejsa,

Jeg er en lykkelig mor til Iben Louise nu 3,5 måned. Hun blev født ved
kejsersnit efter 2 dage med veer da man først der fandt ud af at hun var en
stjernekikker. Jeg giver bryst og det går fint nogle dage er det 6 andre
dage bliver det til 8/9 gange. Efter de første par uger begyndte hun at sove
igennem det var vi selvfølgelig meget glade for så tog vi på ferie hjem
til bedsteforældrene og hun begyndte lige pludselig at vågne 2/3 gange om
natten selvom det var den samme seng hun sov i. Nu her en måned efter er vi
nede på en gang natteamning så det er meget fint, hun er et meget vågen
barn om dagen og sover fra 7 morgen til 8 aften i gennemsnit 3 timer.
Grunden til at jeg skriver er om aftenen har vi problemer med at få hende
til at sove. Vores "ritual" hun bliver vasket eller i bad nattøjet på og
jeg giver derefter bryst ofte falder hun i søvn ved det men når hun så
bliver lagt ned vågner hun. Hvis hun ikke falder i søvn ved brystet plejer
min mand at gå et par gange op og ned i gangen for derefter at ligge hende
ned. Men ofte vågner hun 5 10 min efter og vi kan ikke trøste hende i
sengen, vi er nød til at tage hende op og gå med hende i armen. Dette har
nu stået på i 3 uger og vi ved ikke hvad vi kan gøre anderledes for at
få hende til at falde glad i søvn. Hun kan ikke lide sut, nogle gange om
dagen tager hun den hvis hun er rigtig træt men ikke om aftenen. Hvad kan
man forvente af hende er det ok at gå med hende ? eller skal vi lade hende
græde ? Skal vi prøve at få hende i send tidligere nu få hun bryst lidt
i 20 for den sidste gang.

Håber du kan hjælpe,
pft,
Mette

Hej Mette.
Jeg er meget imponeret over de gode søvnvaner du har givet din lille datter.
Jeg kan godt love dig for, at der ikke er mange babyer på 3 1/2 måneder, som
stort set sover igennem, med kun en enkel natamning, Godt gået...
Men "putningen" vil I gerne have et råd omkring;

I har ritualer inden sengetid, hold endelig fast på dem, de er guld vær. Når
du ammer for sidste gang, skal hun helst ikke falde i søvn. Når en baby
vågner op fra sin søvn forventer hun at hun er samme sted, som hun var da
hun faldt i søvn. Derfor er det vigtigt at i putter hende i hendes vugge,
mens hun stadig er vågen. Put hende kærligt og svøb dynen eller tæppet rundt
om hende, syng en kort sang eller stryg hende lidt på kinden.. gør det du
syntes om, det skal bare være det samme du gør hver dag. Du må ikke synge
eller stryge hende i søvn, hvis du gør det lærer hun ikke selv at falde i
søvn.
Når du har foretaget dig dette, siger du godnat og går ud af rummet. Når hun
så græder venter du et minuts tid, hvorefter du går ind og putter hendes og
gør det samme igen..... dette kan du komme til rigtig mange gange......
Prøv at lade være med at tage hende op af vuggen, trøst hende mens hun er i
vuggen. Hvis hun brøler..., kan du dog godt tage hende op og berolige hende,
men bliv stående ved vuggen og lig hende ned igen, så snart hun er faldet
til ro, således at hun selv vil falde i søvn (ikke i dine arme).
Med denne metode skal hun nok lære selv at falde i søvn, men ha tålmodighed
og husk altid at gå ind til hende når hun græder, men som sagt sker der ikke
spor ved, at hun lige når at "udtrykke" sig, dog højst et minuts tid.
Så fra nu af skal I ikke gøre en masse forskellige ting mere, blandt andet
at gå op og ned af gangen....

Jeg kan ikke svare jer på om hun skal tidligere i seng, muligvis, men i
hvert fald ikke senere end kl. 20. Hun skal i seng når hun er træt og mættet
af indtryk, hvilket ikke nødvendigvis er på klokkeslæt, men noget i må
afgøre ved at kigge på hende og se på de klassiske tegn, som gab, at hun
bliver urolig, basker med arme og ben, lukker øjnene o.s.v.
I kan læse mere om babys søvn på: 
http://www.morsbaby.net/atsoveigennem.htm

Held og lykke


Mange hilsner
Helle Hirshals/Morsbaby

Luft i maven

Kære brevkasse
Vores datter på 3 uger har ind i mellem en del luft i maven og det gør jo
ondt når det skal pruttes ud.
Hvad kan det være jeg spiser og hvad kan vi gøre for at hjælpe hende?

Med venlig hilsen

Maibritt

Kære Maibritt

Luft i maven er der rigtig mange børn der døjer med. Så længe de bare kan
komme af med luften, så er det et godt tegn på at maven fungerer. Hvis det
er svært for dit barn at komme af med luften, så kan det hjælpe at cykle
lidt med barnets ben, og tage knæene op til maven og lave cirkelbevægelser.

Nu skriver du ikke om du giver bryst eller flaske? Men vær opmærksom på om
dit barn sluger for meget luft, når det spiser. Og husk rigeligt med pauser
til at komme op og bøvse.

Det er svært at sige om maden du indtager, er med til at øge luft i maven.
Hvis du stort set spiser som du også gjorde i din graviditet, så skulle dit
barn have vænnet sig til det. Men pas på med at spise for meget krydret mad.
Men alt må spises med måde.

Håber du kan bruge mit svar.

M.v.h. sundhedsplejerske
Rikke I. Johansen

 

Kolik?

Kære jer på morsbaby
 
Jeg fødte en lille Bastian den 6. juli 2006. Til at begynde med troede vi at han var "nem" idet han sov ret meget da vi lå på hospitalet, men det viste sig at grunden til at han var så sløv var at han ikke havde fået nok at spise. Jeg gik nemlig over tiden med ham og fødte ham da jeg var 42+1. Han havde problemer med at sutte, og havde næsten ikke kræfter til det. Han livede dog heldigvis gevaldigt op da han fik 2 gange modermælkserstatning.
 
Men...da vi så kom hjem fra hospitalet startede skrigeriet. Han skriger nærmest 3-4 timer om dagen uden at vi aner hvorfor. Det er som om han slet slet ikke kan falde ned når han først er hidset op. Nogle gange har jeg givet ham bryst for at få ham til at falde til ro, men det er heller ikke altid det hjælper. I de situationer bliver han bare ved med at sutte i en uendelighed....-uden at han synker noget. Han drikker rigtigt de første 10-15 min, men ellers er det bare ren trøstesutteri.
 
Vi har tænkt at han skønt han endnu ikke er så gammel evt. kunne have kolik. Han bliver nemlig ofte helt stiv i kroppen når han skriger eller også er han helt vild og sparker med arme og ben. Eller også kravler han rundt på mig hvis jeg holder ham, som om han søger efter brystet, og han trækker vejret hektisk. Så har vi læst et sted at det som hjælper er faste rutiner. Faste sovetider, og at han selv skal lære at falde i søvn. Her er så det store spørgsmål: Hvordan lærer man sit spædbarn selv at falde i søvn?
 
På jeres hjemmeside har jeg læst det med sovetid-spisetid-vågentid. Men hvordan kan man det når han lettest falder i søvn når han har spist? Og at vi må bruge timer på at få ham til at falde i søvn?
 
I går brugte vi faktisk hele dagen på at få ham til at falde i søvn! Fra kl. 9 om morgenen til kl 9 om aftenen. Det var ikke specielt sjovt. Han sov kun 10 min af gangen og vågnede så igen og skreg. Han var jo dødtræt, men det er som om han bruger uanede kræfter på at holde sig vågen. Som om han er bange for den store verden eller som om han ikke vil gå glip af noget. Selv når jeg ammede ham lå han bare og stirrede med vidt åbne øjne som om han var bange. De første timer af dagen var han super hyggelig så vi gav ham et bad, og vi gik rundt og lod ham kigge på alt det han ville osv. Da vi mente at nu var han sulten, gav jeg ham mad. Men han faldt ikke til ro af dette, tværtimod. I stedet begyndte han at skrige...Og denne cyklus varede hele dagen.
 
I nat har han så heldigvis sovet fint. Han sov vist fra kl. 21 i går aftes og indtil kl. 8 i morges. Jeg ammede ham 2 gange i løbet af natten og igen kl. 8 til morgen. Efter hver amning i nat faldt han fint i søvn igen - ingen problemer! Jeg lagde ham bare tilbage i liften og så sov han. Så her til morgen efter han havde fået mad blev han skiftet og var efterfølgende lys vågen. Vi tog ham derfor over i vores seng og nussede og legede med ham. Og han blev ved med at være lys vågen og kigge rundt. Så pludselig efter han havde ligget på maven og "kravlet" lidt begynder han at skrige. Det varede i lidt over en time, afbrudt af korte perioder med stilhed. Jeg svøbte ham i en bomuldsble og holdt ham tæt ind til mig og sagde shhh, dette hjælper lidt, men han falder stadig ikke rigtig til ro. Efter ca. 20 min tog min kæreste ham, gik lidt rundt med ham, og lagde ham i liften. Efter 10 min vågnede han og skreg. Min kæreste tog efter noget tid op igen, og Bastian faldt lidt ned igen. Min kæreste lagde ham så igen i liften hvorefter han igen vågnede og skreg, men så lod vi ham altså ligge og da skreg han i 5 min og faldt i søvn! Til stor forundring for os begge!
 
Hvad skal vi egentlig gøre?
 
Kan disse anfald skyldes overstimulering? Vi kan nærmest ikke nå at fange ham før han bliver hysterisk når vi har leget/snakket med ham. Han falder ikke til ro af at komme hen til en af os, tværtimod.
 
Hvor meget må man stimulere sit spædbarn?
 
Det skal selvfølgelig tilføjes at han er umiddelbart sund og rask! Han har en fin kulør, tager fint på i vægt, er stærk, har gode reflekser, tunge bleer, masser af afførring, og har tider på døgnet hvor han bare hygger sig. Og så kan man vel læse mellem linierne at dette er vore første barn!
 
Jeg håber at I har nogle gode råd eller gode forklaringer. På forhånd tak.
 
 
Med venlig hilsen
 
Henriette

 

Kære Henriette.
Mange tak for dit brev og Rigtig hjertelig tillykke med jeres lille søn.
Først vil jeg starte med at sige, at du er en fremragende mor, alle de spekulationer og tanker du gør dig med hensyn til lille Bastian er virkelige fornuftige og relevante. Jeg kan godt forstå at du bliver frustreret over ikke at kunne greje årsagen til hans skrigeri.
Du gik over tid med ham og derfor har han sikkert været et stort og meget sultent barn, som hurtigt fik spist hans medfødte "madpakke". Som følge deraf blev han lidt sløv, sikkert derfor gav I ham modermælkserstatning, hvorefter  skrigeriet startede.
 Han er kun 11 dage gammel og derfor kan du (heldigvis) ikke endnu tage hans skrigeri som udtryk for hans personlighed.
Jeg synes ikke du skal spekulerer over kolik, det starter stort set altid ved 3 uger alderen og er ofte næsten klokkebestemte skrigeture om aftenen.
Jeg tror du har ret i at han bliver overstimuleret og dermed overtræt. Nyfødte har brug for virkelig meget søvn og kun meget lidt stimuli, måske har han oven i købet mavekneb!.
Det er utrolig vigtigt, at bevare roen når han skriger, små børn kan på utrolig vis fornemme forældres usikkerhed og fortvivlelse. Vær sikker i din handlen overfor ham. Du skal ikke endnu forvente, at han selv kan falde i søvn, men ved at bruge den samme rækkefælge (rytme) dagen lang er det et skridt i den rigtige retning. Hvis du tror at Spise-sove-vågen- rytmen, fungere bedre end vores anbefalede rytme er det ok. Jeg tror, at I venter for længe inden I vurdere, at han er træt og dermed putter ham. I kan ikke forvente at han er vågen ret længe af gangen, nogle gange måske kun 10 minutter før han igen er træt. Du skal også passe på med ikke at amme hele tiden ( går ud fra at din amning fungere fint og at du har godt gang i produktionen) derved vil han konstant have mælk i maven og den vil aldrig få fred, dette kan også gøre at de får ondt i maven.
Her kommer hvad vi syntes du kan gøre:
 
-Når han skriger og spræller med arme og ben har han muligvis mavekneb, prøv at give ham lidt kamillete i sutteflaske e.v.t. med lidt sukker i.
- Spædbørn har ikke brug for meget stimuli, den hyppigste årsag til nyfødtes skrigeture er overstimulation og overtræthed. Lad være med at prøve en masse forskellige ting (men en lang tur i barnevognen plejer at virker), det gør dem ofte endnu mere overstimulerede.
 
Det lyder som om i har fået en lille dreng, som har brug for meget søvn, men har svært ved at give slip ( nogle babyer sover helt op til 20 timer i døgnet, hvilket er helt fint, så længe de melder sig til måltiderne og tager på i vægt). Måltidernes rytme er tæt forbundet med søvnrytmen. Det betyder at I ikke bør lade barnet ligge i vuggen/liften i de få øjeblikke, hvor det ikke sover, men derimod tage det op og give det opmærksomhed, tal til barnet og kærtegn det, på den måde lærer det at der er forskel på at være vågen og at sove.
Nætterne har været ok for jer, her er der også mere ro på, lige som han kan lide det.
 
For resten havde jeg selv en dreng som skreg ligesom jeres, jeg tog til kiropraktor, i løbet af et par behandlinger skreg han ikke mere. Børn kan let blive lidt skæve eller presset under fødslen, noget som en kiropraktor ( sørg for at sikre dig at han har erfaring med nyfødte) ved hjælp at  nogle simple tryk, kan rette op på.
Husk også at bøvse ham efter hvert måltid (over skulderen eller liggende på maven på dine ben)
 
Men husk på han har brug for at sove-sove- sove. Sørg for ro i dit hjem, gæster må vente til I har fået styr på situationen. Gør tingene i den samme rækkefølge. Put ham når han har været lidt vågen, lige så snart han gaber første gang tager du ham og putter ham , med tæppet tæt rundt om ham og evt. en stofble løst over øjnene, for at lukke alle indtryk ude. Han er endnu så lille at du sagtens kan vugge ham en smule i liften eller barnevognen indtil han falder i søvn.
 
Måske kunne du også prøve med en sut (mam, nyfødt er gode), da du skriver han sutter meget uden at spise!!
 
Selvom skrigeriet går lige ind i ens moderhjerte, hvor det gør rigtigt ondt, så husk på at babyer græder ikke kun fordi de er kede af det. De græder også fordi det er det eneste de kan ud over at sove og spise. Det er den eneste måde de kan udtrykke sig på.
 
Held og lykke, håber det var svar nok.
 
Kærlig hilsen Helle /Morsbaby

 

Lille vildbasse på 8 måneder, hvad gør jeg?.

kære brevkasse.

jeg har en dejlig vildbasse på 8,5 måneder. hun kravlede fra hun var 6 måneder og går omkring bordene og ved gåvogn osv. kravler op på alt, opvaske maskines låg, så snart hun ser lågen står åben, spurter hun af sted  med blikket kun rettede mod målet og ser intet andet der måtte stå i vejen, lige sådan med døre der står åbent, ud over kanten, men som hun så efterhånden mestre helt perfekt. ledninger og alt forbudt er selvfølgelig spændene, det bliver til mange nej ´er i løbet at dagen, og det er hårdt og gør mig ked af det, jeg bliver i tvivl om jeg er for hård. jeg siger nej , el det vil mor ikke ha, el det er av. osv. hun er rigtig slem til at bide i alt, borde kanter, stole , mine lår , skulder osv., hun har 8 tænder og jeg er selvfølgelig klar over at det klør, når jeg siger nej, tilbyder jeg hende noget hun gerne må bide i, men hun tager det, bider i det en enkel gang, smider det og går direkte efter eks. bordkanten, selvom jeg har sagt nej 4 gange mens hun lige kigger på mig. når jeg siger nej, griner hun og tror det er leg. nu er jeg begyndt at tag lidt hårdere i armen , kigge hende i øjnene, holder hende lidt, så hun kan se det er alvor, det forstår hun og bliver selvfølgelig ked af det, men kun et halvt minut , hvor hun så er tilbage ved kanten. skal jeg bare fortsætte med det jeg gør, og så siver det måske ind med tiden, hun er jo så lille, men jeg er ikke i tvivl om, at hun er bevidst, men jeg tror lidt at det bare er en refleks på kløen, men derfor skal jeg vel sige fra alligevel?? har i eventuelt nogen andre redskaber/ metoder jeg kan prøve. vil jo gerne gøre det hele pædagogisk rigtigt.. håber i kan hjælpe. i øvrigt er jeg alene med hende, så er dermed også alene om at sige nej..                                          

med venlig hilsen katja

 ps.når hun niver i den alder hun har nu, er det så for at mærke, el for at se en reaktion på at hun niver, er det ok at sige fra der..          

 

Kære Katja.

Tak for dit brev, de lyder som om du har lidt at se til med din lille datter.

Jeg kan godt forstå at du bliver i tvivl om, hvorvidt hun er for lille til at kunne opdrage på eller ej. Det er en svær balancegang og du er langt fra den eneste som gør sig disse overvejelser. Vi vil jo nødig sætte skår i vores barns selvværd og selvtillid, men omvendt skal de jo også lærer at begå sig socialt, lærer almindelige adfærds normer og regler. Vi vil jo gøre det så godt, men ind imellem er det som om at de to ting kan være svære at forene.

Lad os starte med det at din datter bider! Det er ikke bevidst adfærd når hun bider, det vil sige at hun ikke bider for at det skal gøre ondt på andre eller fordi hun vil lave ”ulykker”. Det kan sagtens være fordi gummerne klør, som du skriver. Men hun bider fordi hun er ved at lære hvordan hele hendes omverden fungere og hvad der sker hvids man gør dit og dat. Det er et led i hendes udvikling, at afprøve alt muligt. Det er mere eller mindre tilfældigt om hun bider i ting eller om hun bider et andet menneske, for hende er der ikke den store forskel, hun bider bare fordi hun har lyst og uden fornemmelse for om det gør ondt eller skade på andre. Grunden til at hun ikke gider bider i det du tilbyder hende som alternativ er, at hendes bidelyst opstår lige her og nu, når du kommer med den alternative bideting er behovet sikkert allerede passé.

Derfor er hun endnu for lille til at forstå hvad det er hun ikke må når du forsøger at opdrage hende. Du må forsøge at vende hele situationen om og tænke på denne her periode som en sund og naturlig udviklingsproces, som din datter står i lige her og nu. Du skal ikke tage hende hårdt i armen. Lad hende udvikle sig, det er så kort en tid.

Hermed et eksempel for at forstå hvordan din datter sikkert opfatter situationen:

Din datter ser lågen stå åben på opvaskemaskinen:

Barn ”Nej hvor ser det spændende ud, jeg må prøve at klatre op på den, lige nu..”

Mor ” Nej nej det må du ikke”

Barn ” Jeg kan ikke vente, jeg må bare op på den”

Mor ” Nej sagde jeg du må ikke kravle op”

Barn ” Der er en forhindring på min vej, hvor er det irriterende, jeg er så opsat og så ivrig for at komme derop, kan næsten ikke vente længere”

Baby er nu kravlet op med den ene knæ og mor kommer fluks bagfra og tager i et snuptag baby op og lukker maskinen.

Mor: ”Nej sagde jeg”

Baby (græder nu) ” Hvad skete der?, jeg blev afbrudt, det er jeg simpelthen rigtig ked af og gal over og så taler mor oven i købet hårdt til mig”

 

Dette eksempel er for at illustrere, at det er for tidligt at opdrage. Du må gerne sige ” Det må du ikke”, men du skal sige det blidt og ikke hårdt. Når du ”fjerner hende fra de ting hun ikke må pille ved skal du altid sætte dig på hug foran hende først og række armene imod hende, så hun forstår hvad du vil. Hvis du kommer bagfra og flytter hende uden hun er forberedt, bliver hun formentlig endnu mere gal.

Du spørger om hvad der er pædagogisk rigtigt! Det som er pædagogisk rigtigt er at du acceptere og respektere din datter for den hun er og den udvikling hun lige nu gennemlever. Lad være med at sige Nej hele tiden, lav i stedet en masse aktiviteter med hende og sørg for at glæde dig over at hun i den grad har mod på livet og tager en hver udfordring op.

Held og lykke..

Kærlig hilsen Helle/Morsbaby

 

 
 


 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

webdesign: webnestor.dk  www.morsbaby.net